Dolma Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma, çeşitli sebzelerin kıyma, pirinç, bulgur, soğan, maydanoz, salça, domates ve baharat karışımları ile doldurulması ve pişirilmesidir. Patlıcan, biber, kabak, yaprak, lahana, enginar ve pırasa gibi sebzeler ile dolmalar yapılır. Dolma yapıldığında, salçalı ve domatesli soslar ile pişirilir. Etli dolma ve sarmalar sıcak olarak servis edilirken, zeytinyağlılar ılık olarak servis edilebilir. Yoğurt, nar ekşisi ve sarımsaklı soslar servis aşamasında kullanılabilir. Etli dolma yapacak olursak, bunun iç harcı ile lahana, biber, patlıcan, üzüm yaprağı ve kabak doldurulabilir ve tüm bu sebzeler aynı tencerede pişirilebilir.

Karışık Sebzeli Dolma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Beş tane dolmalık biber
  • Üç adet patlıcan
  • Üç adet kabak
  • Bir deste üzüm yaprağı
  • Üç su bardağı pirinç
  • İki adet büyük domates
  • İki adet büyük kuru soğan
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • Üç yemek kaşığı domates salçası
  • 250 gram kadar kıyma
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı nane
  • Tuz

Karışık Sebze Dolması Nasıl Yapılır?

Dolma yapımı için ilk olarak tüm sebzeler yıkanır. Biberler oyulur, patlıcan ve kabaklar ortadan ikiye bölünür ve onlar da oyulur. Üzüm yaprakları salamura ise ve tuzlu ise suya konulur ve tuzu çıkarılır. İç harcı hazırlanmaya başlanır. İç harcı için tarifte verilen sıvı yağın yarısı tencereye alınır ve iki adet kuru soğan ince ince doğranır, tencereye eklenir. Tencere ocağa alınır, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından iki yemek kaşığı salça eklenir ve kavrulmaya devam edilir. İki yüz elli gram kadar kıyma eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Üç su bardağı pirinç yıkanır ve o da tencereye ilave edilir. Ardından pul biber, karabiber, nane ve damak tadınıza göre tuz ayarlanır. Üzerine iki su bardağı su konulur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince soğuması için beklenir ki doldururken rahat dolduralım. İç harç soğuyunca önce biber, patlıcan ve kabakları dolduralım ve yanlarından birer küçük kesik yapalım bıçak ile. İki domatesi doğrayarak ağız kısımlarını kapatalım ki iç harcı dışarı çıkmasın. Ardından tencereye dizelim. Daha sonra üzüm yapraklarını sarmaya başlayalım ve tüm yaprakları sarınca onları da tencereye dizelim. Üzerini geçecek kadar tencereye su ekleyelim. Ardından sıvı yağ, salça ve tuzu bir kaba alıp çırpalım ve tencereye ekleyelim. Tencereyi ocağın en küçük bölümüne alalım ve altını açalım, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Pişince iki saat kadar dinlendirelim ve ardından servis edelim. Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Dolma yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. İç harcı hazırlarken pirinçlerin fazla pişmemesi önemlidir, çünkü dolma pişerken pirinçler daha da yumuşayacaktır. Ayrıca, dolmaların tencereye sıkı sıkıya dizilmesi, pişerken dağılmalarını önler. Dolmaların üzerine bir tabak koyarak pişirmek, dolmaların suyun içinde yüzmesini engeller ve daha düzgün pişmelerini sağlar. Dolmalar piştikten sonra dinlendirilmesi, lezzetlerinin daha iyi oturmasını sağlar. Servis ederken üzerine limon suyu sıkmak, dolmalara ekstra bir lezzet katar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri