Antep Dolması Antep Dolması, diğer adıyla kuru dolmanın yapımı sanıldığı kadar zor değildir ve lezzet yönünden oldukça güzeldir. Antep dolmasının geleneksel özelliği ekşi olmasıdır. Bunun için nar ekşisi, limon suyu veya sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Antep dolması yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, kuru malzemeyi çok haşlamamaktır; çünkü çok haşlanırsa dolmalarınız dağılır. Antep Dolması Malzemeleri
Sosu için
Antep Dolması Nasıl Yapılır? Kuru patlıcanların ipini çıkarıp kaynamakta olan suyun içine atın ve on dakika kadar haşlayın. Haşlanan patlıcanları suyun içinden çıkarıp soğuk suyun içine atın ve çok bekletmeden süzerek bir kenara alın. Dolmanın iç harcı için uygun bir karıştırma kabının içine yıkanmış ve süzülmüş pirinci, ince ince doğranmış kuru soğan ve sarımsağı, kıyma, Antep salçasını ve damak tadınıza uygun baharat ve tuzunu, nar ekşisi veya sumak ekşisini ilave ederek eliniz ile iyice karıştırın. Haşlanmış patlıcanların içini hazır olan iç harç ile doldurun, ancak patlıcanları çok doldurmamaya özen gösterin çünkü dolmalar patlayabilir. Daha sonra pişireceğiniz tencerenin içine sıralı olarak dizin. Şimdi sıra dolmanın sosunu hazırlamakta. Bunun için küçük bir tencerenin içine zeytinyağı ve bir yemek kaşığı salçayı koyup kavurun. İçine sumak ekşisini ve sıcak suyu ilave ederek bir taşım kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu sosu dolmaların üzerine gezdirin ve dolmaların dağılmaması için bir tabak kapatın. Yaklaşık olarak 40-50 dakika kadar pişen dolmalar servis etmeye hazır olacaktır. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Dolmaların daha lezzetli olması için iç harcına ince doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Ayrıca, dolmaların üzerine sarmısaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz. Bu, dolmaya farklı bir lezzet katacaktır. Antep dolması, zeytinyağlı ve etli olarak yapılabilir. Zeytinyağlı dolma yapmak isterseniz kıyma kullanmadan, daha çok yeşillik ve baharat ekleyerek hazırlayabilirsiniz. |
Gilşah
12 Temmuz 2024 CumaPatlıcanları fazla haşladığımda dolmaların dağılacağı söyleniyor, bu konuda bir öneriniz var mı? Haşlama süresini tam olarak nasıl ayarlamalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Gülşah,
Patlıcanları haşlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, fazla haşlamamaktır çünkü bu durumda gerçekten de dolmalar dağılabilir. Patlıcanları haşlarken, su kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5-7 dakika yeterli olacaktır. Patlıcanların hafif yumuşaması yeterli; çok yumuşak olmalarına gerek yok. Haşlamadan önce patlıcanları birkaç yerinden delerseniz, içlerinin de eşit şekilde pişmesini sağlarsınız. Haşlama süresini tam olarak ayarlamak için patlıcanları sık sık kontrol edebilirsiniz. Böylece dolmalarınız hem lezzetli hem de şekillerini korumuş olur. Afiyet olsun!