Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması

Antep Dolması, diğer adıyla kuru dolmanın yapımı sanıldığı kadar zor değildir ve lezzet yönünden oldukça güzeldir. Antep dolmasının geleneksel özelliği ekşi olmasıdır. Bunun için nar ekşisi, limon suyu veya sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Antep dolması yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, kuru malzemeyi çok haşlamamaktır; çünkü çok haşlanırsa dolmalarınız dağılır.

Antep Dolması Malzemeleri

  • Bir dizi kuru patlıcan
  • 200 gram dana kıyma
  • Bir adet kuru soğan
  • Beş diş sarımsak
  • Bir su bardağı pirinç
  • İki yemek kaşığı Antep salçası
  • Bir yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi
  • Bir çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Damak tadınıza göre tuz

Sosu için

  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir tatlı kaşığı sumak ekşisi
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Beş yemek kaşığı zeytinyağı
  • Beş su bardağı sıcak su

Antep Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp kaynamakta olan suyun içine atın ve on dakika kadar haşlayın. Haşlanan patlıcanları suyun içinden çıkarıp soğuk suyun içine atın ve çok bekletmeden süzerek bir kenara alın. Dolmanın iç harcı için uygun bir karıştırma kabının içine yıkanmış ve süzülmüş pirinci, ince ince doğranmış kuru soğan ve sarımsağı, kıyma, Antep salçasını ve damak tadınıza uygun baharat ve tuzunu, nar ekşisi veya sumak ekşisini ilave ederek eliniz ile iyice karıştırın. Haşlanmış patlıcanların içini hazır olan iç harç ile doldurun, ancak patlıcanları çok doldurmamaya özen gösterin çünkü dolmalar patlayabilir. Daha sonra pişireceğiniz tencerenin içine sıralı olarak dizin.

Şimdi sıra dolmanın sosunu hazırlamakta. Bunun için küçük bir tencerenin içine zeytinyağı ve bir yemek kaşığı salçayı koyup kavurun. İçine sumak ekşisini ve sıcak suyu ilave ederek bir taşım kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu sosu dolmaların üzerine gezdirin ve dolmaların dağılmaması için bir tabak kapatın. Yaklaşık olarak 40-50 dakika kadar pişen dolmalar servis etmeye hazır olacaktır. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Dolmaların daha lezzetli olması için iç harcına ince doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Ayrıca, dolmaların üzerine sarmısaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz. Bu, dolmaya farklı bir lezzet katacaktır. Antep dolması, zeytinyağlı ve etli olarak yapılabilir. Zeytinyağlı dolma yapmak isterseniz kıyma kullanmadan, daha çok yeşillik ve baharat ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gilşah

12 Temmuz 2024 Cuma

Patlıcanları fazla haşladığımda dolmaların dağılacağı söyleniyor, bu konuda bir öneriniz var mı? Haşlama süresini tam olarak nasıl ayarlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gülşah,

Patlıcanları haşlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, fazla haşlamamaktır çünkü bu durumda gerçekten de dolmalar dağılabilir. Patlıcanları haşlarken, su kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 5-7 dakika yeterli olacaktır. Patlıcanların hafif yumuşaması yeterli; çok yumuşak olmalarına gerek yok. Haşlamadan önce patlıcanları birkaç yerinden delerseniz, içlerinin de eşit şekilde pişmesini sağlarsınız. Haşlama süresini tam olarak ayarlamak için patlıcanları sık sık kontrol edebilirsiniz. Böylece dolmalarınız hem lezzetli hem de şekillerini korumuş olur. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri