Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması, diğer adıyla kuru dolmanın yapımı sanıldığı kadar zor değildir lezzet yönünden de oldukça güzeldir. Antep dolmasının usulü ekşi olmasıdır. Bunun için nar ekşisi, limon suyu veya sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Antep dolması yaparken dikkat etmeniz gereken nokta kuru malzemeyi çok haşlamamanız çünkü çok haşlanırsa dolmanız dağılır.

Antep Dolması Malzemeleri
  • Bir dizi kuru patlıcan
  • 200 gram dana kıyma
  • Bir adet kuru soğan
  • Beş diş sarımsak
  • Bir su bardağı pirinç
  • İki yemek kaşığı Antep salçası
  • Bir yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi
  • Bir çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Damak tadınıza göre tuz
Sosu için
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir tatlı kaşığı sumak ekşisi
  • Bir çay kaşığı tuz
  • Beş yemek kaşığı zeytinyağı
  • Beş su bardağı sıcak su
Antep Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp kaynamakta olan suyun içine atın ve on dakika kadar haşlayın. Haşlanan patlıcanları suyun içinden çıkarıp soğuk suyun içine atın ve çok bekletmeden süzerek bir kenara alın. Dolmanın iç harcı için uygun bir karıştırma kabının içine yıkanmış ve süzülmüş pirinci, ince ince doğranmış kuru soğan ve sarımsağı, kıyma, Antep salçasını ve damak tadınıza uygun baharat ve tuzunu, nar ekşisi veya sumak ekşisini ilave ederek eliniz ile iyice karıştırın ve haşlanmış patlıcanların içini hazır olan iç haç ile doldurun ama patlıcanları çok doldurmamaya özen gösterin çünkü dolmalar patlar. Daha sonra pişireceğiniz tencerenin içine sıralı olarak dizin. Şimdi sıra dolmanın sosunu hazırlamakta. Bunun için küçük bir tencerenin içine zeytinyağı, bir yemek kaşığı salçayı koyup kavurun. İçine sumak ekşisini ve sıcak suyu ilave ederek bir taşım kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu sosu dolmaların üzerine gezdirin ve dolmaların dağılmaması için bir tabak kapatın ve pişmeye bırakın. Yaklaşık olarak 40-50 dakika kadar pişen dolmalar servis etmeye hazır olacaktır. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Antep Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6