Domates DolmasıDomates dolması, yaz mevsiminde taze domateslerle hazırlandığında lezzetini doruğa çıkaran bir yemektir. Kış mevsiminde de yapılması mümkündür, fakat sera domateslerinin tadı yazın yetişen domateslere göre daha az aromatiktir. Domates dolmasını zeytinyağlı veya etli olarak hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, akşam yemeklerinde veya davet sofralarında renkli ve lezzetli bir seçenek olarak sunabilirsiniz. Hem görsellik açısından hem de tat bakımından domates dolması oldukça hoşunuza gidecektir. Domates Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Domates Dolması Nasıl Yapılır?Domates dolmasının hazırlanmasına iç harç ile başlayın. Bunun için öncelikle kıymayı bir kasenin içine alın ve üzerine bir tane kuru soğanı rendeleyin. Kıyma ile soğanı güzelce karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu ilave edin. Maydanoz ile dereotunu iyice yıkayın ve ince kıyım yapıp kıymanın üzerine ekleyin. Bir su bardağı pirinci sıcak su ile yıkayıp suyun içerisinde birkaç dakika bekletin. Akabinde pirincin suyunu süzün ve kıymalı harcın içine ekleyin. Domates ve biber salçasını da ilave edip harcı iyice karıştırın. Hazırlanmış olan iç harcı bir kenara kaldırın ve domateslerin iç kısımlarını hazırlamaya geçin. Domatesleri yıkadıktan sonra keskin bir bıçak ile kapak olan yerlerini kopmayacak şekilde kesin. İç kısımlarını bir tatlı kaşığı ile bir kasenin içine çıkartın. İçleri oyulmuş olan domatesleri ters çevirin ve suyunu tamamen boşaltmasını sağlayın. Hazırlanmış olan iç harçtan domateslerin içlerine yarısına kadar gelecek şekilde doldurun. Bütün domatesleri doldurduktan sonra bir tencerenin içine yerleştirin. Domates dolmalarının iç kısımlarına gelmeyecek şekilde sıcak su ilavesi yapın ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirin. Kısık ateşte domates dolmalarını yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Domates dolmalarını pişirdikten sonra bir bezin arasına tencereyi sarın ve 5-10 dakika kadar demlendirin. İçerisinde pirinç olduğu için demlenmesinde fayda olacaktır. Yeteri kadar bekletilen domates dolmalarını servis tabağına dikkatli şekilde alıp yerleştirin. Domatesler piştiği için dağılma olasılığı çok fazladır. Dolmaları zedelemeden servis tabaklarına alıp yanında yoğurt veya arzuya göre garnitür ile sunum yapın. Afiyet olsun. |
Domates dolması yaparken domateslerin iç kısımlarını çıkartırken neden ters çevirip suyunu tamamen boşaltmamız gerekiyor? Domateslerin fazla sulu kalması pişme sürecini veya dolmanın lezzetini olumsuz etkiler mi?
Cevap yazKocaalp Bey, domates dolması yaparken domateslerin iç kısımlarını çıkarıp ters çevirerek suyunu tamamen boşaltmak, dolmalarınızın pişme sürecini ve lezzetini olumlu yönde etkiler. Domatesler fazla sulu kalırsa, pişme esnasında dolmalarınızın iç harcı çok sulu olabilir ve bu da dolmanızın kıvamını bozar. Ayrıca, fazla su dolmaların içindeki malzemelerin tam olarak pişmesine engel olabilir ve lezzetini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden domateslerin içini boşalttıktan sonra, fazla suyunu süzmek daha iyi sonuç almanızı sağlar. Afiyet olsun!