Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi:

Dolma yemekleri ve yaprak sarma, Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. Biber dolması içi de biber dolması yemeğinin temelini oluşturur. Biber dolması içi, Anadolu'da yörelere göre farklılık gösterebilmektedir. Biber dolma içi pişirilerek bibere doldurulabileceği gibi çiğden de yapılabilir. Yine arzuya göre sadece bulgurdan veya sadece pirinçten yapılabilir. Etli, etsiz, kıymalı, kıymasız olarak da yapılabilmektedir. Kuru dolma biber kullanılarak veya dolma biber (Yeşil) ile yapılabilir. Dolma biber içi genellikle kuru dolmalarda sumaklı ve kıymalı yapılırken, mevsim dolma biber kıymasız ve ekşi konulmadan yapılmaktadır. Dolma yemekleri genelde sıcak olarak ve yanında çorba ve yoğurtla tüketilmektedir.

Dolma Biber İçi Malzemeleri

  • 3 su bardağı pilavlık pirinç (Kırık da olabilir)
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 bardak kaynamış su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kuru soğan
  • 1 domates (Arzuya göre)
  • 2 fincan zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Dolma Biber İçi Nasıl Yapılır?

Pirinç orta boy bir kaba alınır. Nişastası gidene kadar iyice yıkanır. Bulgur yıkanarak pirince eklenir. Daha sonra domates salçası, biber salçası ve yağ eklenir, karıştırılır. Bir demet maydanozun çoğu (3/2) ince ince doğranır. Pirinçli karışıma eklenir. Kuru soğan küp küp, ince ince doğranır. Karışıma eklenir. Üç diş sarımsak soyulur, ince tarafta rendelenir, sonra bir domates kabuğu soyularak rendelenir. Karışıma eklenir. Kaynamış sıcak su malzemeye yavaş yavaş dökülür. Tuz, karabiber, kırmızı biber, sumak ekilir. Bütün malzeme karıştırılır. Hazırlanan dolma biber içi, çiğ olarak, önceden yıkanmış, oyulmuş dolma biberlere tatlı kaşığıyla doldurulur. (Dolma bibere iki yandan bıçakla küçük çizikler atılırsa dolma biber içi daha iyi pişecektir)

Ekstra Bilgiler

Dolma biber içi hazırlarken damak tadınıza göre çeşitli baharatlar ve otlar ekleyerek lezzeti artırabilirsiniz. Antep fıstığı, kuş üzümü gibi malzemeler de ekleyerek farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Dolma biberleri doldurduktan sonra tencereye dizip üzerine biraz su ekleyerek pişirebilirsiniz. Pişirme sırasında dolmaların üzerine bir tabak kapatmak, dolmaların dağılmasını önleyecektir.

Dolma Biber İçi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Güncel

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6