Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma, Yapması kadar yenmesi de zevkli olan kuru dolmanın bazı çeşitleri bulunmaktadır. Damak zevkine göre kişiler zeytin yağlı tercih ettikleri gibi kıymalı da tercih edenler de bulunmaktadır. Kuru dolma yapımı çok zor değildir. Fakat lezzeti dillerden düşmemektedir. Kuru dolma yaparken iç harcının iyi hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca kuru dolma da dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik de kuru malzemeleri çok fazla haşlamamak gerekir. Çok haşlar ve haşlandıktan sonra hemen soğuk suya koymazsanız patlıcan ve biberler daha doldurmadan dağılır. Birçok kişi tarafından tercih edilen kuru dolma tarifi şu şekildedir;
Kuru Dolma malzemeleri
  • 12-14 adet kuru patlıcan
  • 12-14 adet kuru biber
  • 3/ 4 parça kemikli etli
İç Harcı için
  • Yarım kilo az yağlı kıyma
  • 3 adet orta boy yemeklik soğan
  • 450 gram pirinç
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 8 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu ya da yarım limon
  • Bir miktar tuz
Sos Malzemesi
  • 3-4 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2-2,5 su bardağı sıcak su
Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Kuru dolma yapımına öncelikle kuru patlıcan ve biberi haşlamakla başlayın. Öncelikle geniş bir tencerenin içine bir miktar su koyun ve kaynatın. Diğer taraftan ise başka bir tencerenin ya da geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun. Kaynayan tencerenin içine kurutulmuş biber ve patlıcanları koyun ve haşlayın. Yaklaşık 2-3 dakika haşlandıktan sonra biber ve patlıcanları süzgeç yardımıyla çıkararak hazırladığınız soğuk suyun içine koyun. Patlıcan ve biberler soğuyunca suyunu süzün ve ayrı bir kabın içerisine alın. Bu işlemi tamamladıktan sonra kuru dolma yapımı için kullanacağınız iç harcı yapmaya başlayın. İç harcı için pirinçleri temizce yıkayın. Pirinçleri yaklaşık 30-45 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Pirinçler süzülürken diğer taraftan soğanları ve sarımsakları temizleyerek küçük küçük doğrayın. Derin bir kabın içerisinde pirinçleri, soğanı, kıymayı, yağını, tuzunu, salçasını, sarımsakları ve baharatlarını iyice karıştırın. İç harcını da hazırladıktan sonra haşladığınız biberleri ve patlıcanların içine iç harcı doldurun ve dağılmaması için ağızlarını sıkarak yapıştırın. Biber ve patlıcanların içine çok fazla iç harç koymayın pişerken dağılabilir. Bütün patlıcan biberlere aynı işlemi uyguladıktan sonra doldurduğunuz biber ve patlıcanları altına kemikli et konulmuş tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra sosunu hazırlamaya başlayın. Sosu için bir tencerenin içinde tereyağını eritin ve domates salçasını, biber salçasını, toz şekeri tereyağının üzerine ilave ederek karıştırın. Bir iki tur bu şekilde kavurduktan sonra ılık su ilave edin. Hazırladığınız sosu tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine dökün ve ortalama bir saat kısık ateşte içi pişene kadar pişirin. Piştikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kuru Dolma Yorumları

soru

Şahap

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Merhaba kuru dolma methini çok duydum biz aydınlız burada kuru dolma yok eşime yaptırmak istiyorum bu dolmadan kuru dolmayı nereden satın alabilirim?

Cevap yaz
cevap

Admin

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Merhaba, kuru dolma malzemelerini genellikle büyük marketlerin kuruyemiş reyonlarında veya online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Ayrıca, yöresel ürünler satan dükkanlarda da kuru patlıcan ve biber gibi dolmalık malzemeleri temin edebilirsiniz. Aydın'da bulunan yerel marketlere de göz atmanızı öneririm. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Güncel

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6