Kuru Dolma Kuru dolma, yapımı kadar yenmesi de zevkli olan bir Türk yemeği olarak bilinir. Kuru dolmanın çeşitli yapım yöntemleri bulunmaktadır. Damak zevkine göre kişiler zeytinyağlı veya kıymalı dolmayı tercih edebilirler. Kuru dolma yapımı çok zor değildir; ancak lezzeti dillerden düşmemektedir. Kuru dolma yaparken iç harcının iyi hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca kuru dolma yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik, kuru malzemelerin çok fazla haşlanmaması gerektiğidir. Çok haşlanırsa ve haşlandıktan sonra hemen soğuk suya konulmazsa patlıcan ve biberler daha doldurmadan dağılabilir. Kuru Dolma Malzemeleri
İç Harcı İçin
Sos Malzemesi
Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Kuru dolma yapımına öncelikle kuru patlıcan ve biberi haşlamakla başlayın. Geniş bir tencerenin içine bir miktar su koyun ve kaynatın. Diğer taraftan başka bir tencerenin ya da geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun. Kaynayan tencerenin içine kurutulmuş biber ve patlıcanları koyun ve haşlayın. Yaklaşık 2-3 dakika haşlandıktan sonra biber ve patlıcanları süzgeç yardımıyla çıkararak hazırladığınız soğuk suyun içine koyun. Patlıcan ve biberler soğuyunca suyunu süzün ve ayrı bir kabın içerisine alın. Bu işlemi tamamladıktan sonra kuru dolma yapımı için kullanacağınız iç harcı yapmaya başlayın. İç harcı için pirinçleri temizce yıkayın. Pirinçleri yaklaşık 30-45 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Pirinçler süzülürken diğer taraftan soğanları ve sarımsakları temizleyerek küçük küçük doğrayın. Derin bir kabın içerisinde pirinçleri, soğanı, kıymayı, yağı, tuzunu, salçalarını, sarımsakları ve baharatlarını iyice karıştırın. İç harcını da hazırladıktan sonra haşladığınız biberlerin ve patlıcanların içine iç harcı doldurun ve dağılmaması için ağızlarını sıkarak yapıştırın. Biber ve patlıcanların içine çok fazla iç harç koymayın, pişerken dağılabilir. Bütün patlıcan ve biberlere aynı işlemi uyguladıktan sonra doldurduğunuz biber ve patlıcanları altına kemikli et konulmuş tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra sosunu hazırlamaya başlayın. Sosu için bir tencerenin içinde tereyağını eritin ve domates salçasını, biber salçasını, toz şekeri tereyağının üzerine ilave ederek karıştırın. Bir iki tur bu şekilde kavurduktan sonra ılık su ilave edin. Hazırladığınız sosu tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine dökün ve ortalama bir saat kısık ateşte içi pişene kadar pişirin. Piştikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Şahap
25 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba kuru dolma methini çok duydum biz aydınlız burada kuru dolma yok eşime yaptırmak istiyorum bu dolmadan kuru dolmayı nereden satın alabilirim?
Cevap yazAdmin
25 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba, kuru dolma malzemelerini genellikle büyük marketlerin kuruyemiş reyonlarında veya online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Ayrıca, yöresel ürünler satan dükkanlarda da kuru patlıcan ve biber gibi dolmalık malzemeleri temin edebilirsiniz. Aydın'da bulunan yerel marketlere de göz atmanızı öneririm. Afiyet olsun!