Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili dolma, Türk mutfağında çok çeşitli sebzeler ve meyvelerle yapılabilen vazgeçilmez yemeklerden biridir. Hem ara sıcak olarak hem de ana yemek olarak sofralarda yerini alabilir. Ekşili dolmanın karakteristik özelliği, içinde nar ekşisi ve limon gibi ekşi tatlar barındırmasıdır. Aşağıda vereceğimiz ekşili dolma tarifinde, nar ekşisi kullanılarak bu ekşiliği elde edeceğiz. Nar ekşisi ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz. Ekşili dolmanın nasıl yapıldığını öğrenmek için gelin birlikte tarifimize göz atalım.

Gerekli Malzemeler

  • 40 adet dolmalık kuru biber
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 250 gram kıyma
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 2 orta boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • Yeteri kadar kuru nane
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz

Sosu İçin

  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı

Ekşili Dolma Nasıl Yapılır?

Kuru biberler bol su ile iyice yıkanır. Uygun bir tencereye yaklaşık 2 litre su eklenir ve orta ateşte kaynatılır. Kaynayan suya yıkanan dolmalık biberler eklenir ve yarım saat kadar haşlanır. Yumuşayan biberler süzgece alınarak suyu süzdürülür.

Pirinç ve bulgur yıkanarak derin bir kaba alınır. Üzerine kuru soğan ve domatesler rendelenir. Domates salçası, biber salçası, kıyma, karabiber, nane, kırmızı pul biber, tuz, nar ekşisi ve rendelenmiş sarımsaklar eklenir. Son olarak sıvı yağ eklenerek homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılır. Hazırlanan iç harcı ile dolmalık biberler doldurulur. Biberlerin içerisine iç harcı çok doldurmamalı, her bir dolmanın üzerinde hafif bir boşluk bırakılmalıdır. Doldurulan biberler uygun bir tencereye sıra sıra dizilir.

Sos tavasına tereyağı konularak ısıtılır. Isınan yağa kırmızı pul biber ve nane eklenip karıştırılır. Hazırlanan sos, tenceredeki dolmaların üzerine gezdirilir. 1 su bardağı kadar sıcak su eklenerek, tencerenin ağzına uygun bir porselen tabak kapatılır ve tencerenin kapağı kapatılır. 5 dakika kadar yüksek ateşte pişirilen dolmalar, ardından kısık ateşte yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir. Bu aşamada suya ihtiyaç duyulursa sıcak su eklenebilir. Pişme süresi dolmalık biberlerin haşlanma oranına bağlı olarak değişebilir; bu süre 50 dakikadan daha kısa ya da daha uzun olabilir. Pişen ekşili dolma sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Ekşili Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6