Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve özellikle yaz aylarında sıkça yapılan bir yemektir. Bu lezzetli yemek, hem sağlıklı hem de oldukça doyurucudur. Ancak, yapılışının zahmetli olması ve içerdiği özel malzemeler nedeniyle her zaman kolayca bulunamayabilir. Özellikle, mevsiminde güneş ışığında kurutulmuş patlıcanlar bu yemeğin ana malzemesidir. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının yanı sıra, kuru biber dolması ve kabak dolması gibi diğer dolma çeşitleri de sıkça birlikte tüketilir. Bu yemeğin yanında yoğurt servis edilmesi ise lezzetini daha da artırır. Malzemeler
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır? Kuru patlıcanlar oldukça acıdır. Bu nedenle, öncelikle kaynar suda bu patlıcanların hem yumuşaması hem de acısını atması için 3-4 dakika kadar kaynatın ve süzün. Bu işlemi en az 5 defa tekrar ederek patlıcanların biraz pişmesini ve daha lezzetli bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Kuru patlıcanlar çok yumuşadığında bu işlemi sonlandırabilirsiniz. Bu işlem sırasında soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ve bir tava içerisine zeytinyağı ekleyerek bu soğan ve sarımsakları iyice kavurun. Kavurma sırasında malzemelerin yanmasını önlemek için dikkatli olun. Soğanlar pembeleştikten sonra dikkatli bir şekilde salçayı ekleyin ve bol bol karıştırarak salçanın dağılımını sağlayın. Daha sonra pirinci iyice yıkayın ve tekrar süzün. Yıkanan pirinçleri de soğanlara ekleyin ve iyice kavurun. Bir süre sonra pirinçler pişecek ve suyunu çekecektir. Bu durumda gerekli olan tuzu, baharatları ekleyerek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pirinçler suyunu çektikten sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve ocaktan alın. Artık harcımız hazır. Bu aşamada, patlıcanların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde iç harcı doldurun. İç harç ne çok sıkı ne de çok seyrek olmalıdır. Daha sonra tüm patlıcanlara aynı işlemi uygulayarak derin bir tencere içerisine dizin. Patlıcanları yan olarak ve birbirinin ağzını kapatacak şekilde daire şeklinde dizin. Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine biraz tuz serpin ve üzerine porselen bir tabak kapatarak pişmeye bırakın. Ancak pişirmeye başlamadan önce patlıcanların yarısına gelecek kadar su ilave etmelisiniz. 10 dakika piştikten sonra üzerine limon serpin ve pişirmeye devam edin. Böylece zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hazırdır. Afiyet olsun. |