Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu

Biber dolması turşusu, diğer turşulardan biraz farklı olarak, içi dolma biberlerin doldurulmasıyla hazırlanır. Ancak bu turşuda, dolmalık harç yerine sebzeli bir karışım kullanılır. Bu tarifin lezzeti oldukça farklı ve benzersizdir. Denedikten sonra bu tarife doyamayacaksınız. Şimdi tarifimize başlayalım.

Biber Dolması Turşusu Malzemeleri

  • 2 kilo dolma biber (küçüklerinden)
  • 5 adet taze domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 veya 4 adet yeşil biber
  • 1 avuç kırmızı süs biberi (yeşil de olabilir)
  • 1 kase soyulmuş sarımsak
  • 3 su bardağı sirke
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Biber Dolması Turşusu Nasıl Yapılır?

Tarifimize başlamak için öncelikle mevsiminde pazardan aldığımız dolma biberlerin saplarını temizleyip güzelce yıkayalım. Yıkadıktan sonra bir kenarda bekletelim. Diğer yandan domatesleri ve biberleri de iyice yıkayıp, salata yapar gibi doğrayalım. Doğradığımız bu sebzelerin içine bir su bardağı sirke, yarım yemek kaşığı tuz ve yarım yemek kaşığı limon tuzu ekleyelim. Ardından sarımsakların yarısını incecik kıyalım ve bunu da sebzelerin içine ekleyip, hepsini birden harmanlayalım.

İçine doldurmak için hazırladığımız bu sebzeli harcı elimizle tek tek dolma biberlerinin içine dolduralım ve bir tepsiye dizelim. Bütün dolma biberlere aynı işlemi yapıp bitirdikten sonra, kalan iç harcın suyunu bir süzgeçten geçirelim. Bu suyun içine tekrar kalan tuzu, limon tuzunu, sirkeyi ve bidona göre biraz da su ilave ederek turşumuzun suyunu hazırlamış olalım.

Bütün bu işlemlerden sonra dolma biberleri ağızları yukarı bakacak şekilde turşu bidonumuza güzelce dizelim. Aralarına kalan sarımsakları da serpiştirelim ve en son olarak hazırladığımız suyu en üstünden döküp turşumuzu yapalım. İşlemimiz bitmiştir. Bidonumuzun etrafına dökülen sular için mutlaka bidonun dışını yıkayarak temizleyelim. Biber dolması turşumuzu serin ve karanlık bir yerde muhafaza edelim. Diğer turşular gibi 15-20 gün sonra hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Biber dolması turşusu, kış aylarında sofralarınıza renk katacak ve fermente sebzelerin faydalarından yararlanmanıza olanak sağlayacaktır. Fermente gıdalar, probiyotik açısından zengindir ve sindirim sisteminizi destekler. Ayrıca, bu turşuyu et yemeklerinin yanında servis edebilir veya çeşitli salatalarda kullanabilirsiniz. Turşunun olgunlaşma süresi boyunca, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir, bu sayede turşu daha lezzetli ve dayanıklı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Töre

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu tarifin sonunda gerçekten 15-20 gün beklemek mi gerekiyor? Turşunun lezzeti bu kadar sürede gerçekten farklı mı oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet Töre, turşunun tam lezzetini alabilmesi için 15-20 gün beklemek önemlidir. Bu süre zarfında sebzeler ve baharatlar birbirine iyice karışır ve fermantasyon tam anlamıyla gerçekleşir. Bu da turşunun lezzetinin daha oturmuş ve yoğun olmasını sağlar. Bu bekleme süresi, turşunun kalitesine ve tadına büyük katkı sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri