Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Turşu, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olan ülkemiz, turşu çeşitleri yönünden de oldukça zengindir. Dolma biber turşusu da bu lezzetli çeşitlerden sadece biridir. Türkiye nüfusunun neredeyse %80'i severek tüketmektedir. Genellikle ev hanımlarının severek uğraş verdiği dolma biber turşusu, vitamin yönünden de oldukça zengindir.

Dolma Biber Turşusunun Faydaları

Dolma biber turşusu için kullanılan sarımsak ve kırmızı kapya biberi olmazsa olmazlarındandır. Kapya biberin pek çok faydası bulunmaktadır:

  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Damar tıkanıklığı oluşumunu engeller.
  • Midede gaz birikimini önler.
  • Endorfin hormonu salgılar ve mutluluk hissi verir.

Sarımsak ise bir çok derde devadır. Asırlardır kullanılan ve vitamin ile mineral deposu olan bu bitki, İbn-i Sina'nın eserlerinde bile yer almıştır. Genetik müdahaleye uğramamış sarımsak, damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede, tansiyon ve kolesterolü düzenlemede, kanı temizlemede şifa verici bir bitki olarak kullanılır. Bununla kalmayıp, havuç, lahana, maydanoz ve isteğe göre kornişon salatalık da turşu yapımında kullanılmaktadır.

Dolma Biber Turşusu Malzemeleri
  • 2 kilo dolma biber (Acı istenirse Antep biberi)
  • 1 adet küçük lahana
  • 5 adet kırmızı kapya biberi
  • 1 baş sarımsak
  • 5 adet havuç
  • 5 adet kornişon salatalık
  • 5 veya 6 adet yeşil biber
  • 1 demet maydanoz

Suyu İçin Gerekli Malzemeler
  • 1,5 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Dolmalık biberleri iyice yıkayıp sapları ve tohumlarını çıkarıyoruz. Lahana, kapya biberleri, havuç, kornişon, yeşil biber ve maydanozu ince ince doğrayıp karıştırıyoruz ve yıkamış olduğumuz biberlere sıkıca dolduruyoruz. Sarımsakları isteğimize göre iç malzemenin içine doğrayabiliriz ya da kavanoza dizdiğimiz dolmaların arasına serpebiliriz. Doldurduğumuz biberlerin ağız kısımları yukarı gelecek şekilde kavanozlara diziyoruz.

Sırasıyla ve üst üste dizme işlemimiz bittikten sonra sirkeyi kavanoza boşaltıyoruz. Daha sonra tuz ve limon tuzu ilave ettiğimiz 5 litre suyu da kavanoza boşaltıyoruz. Hava almayacak şekilde ağzını kapatıp beklemeye bırakıyoruz. 4 veya 5 hafta beklettikten sonra afiyetle yiyebiliriz.

Ekstra Bilgiler

Dolma biber turşusu, kış aylarında sofralarınıza renk ve lezzet katmanın yanı sıra, fermente gıdalar arasında yer aldığı için probiyotik açısından da zengindir. Probiyotikler, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Dolma biber turşusunun yapımında kullanılan malzemeler, mevsiminde ve taze olarak seçilmelidir. Bu, turşunuzun hem lezzetini hem de besin değerini artıracaktır. Ayrıca, turşu yapımında kullanılan suyun klorsuz olmasına dikkat edilmelidir; aksi takdirde fermantasyon sürecini olumsuz etkileyebilir.

Son olarak, turşu kavanozlarının serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesi, turşunun kalitesini korumasına yardımcı olacaktır.

Dolma Biber Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6