Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma, Gaziantep'in eşsiz mutfağından gelen ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrası, dünya ve Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Antep mutfağı denilince genellikle akla kuru dolma ve içli köfte gelir, ancak bu mutfağın özgün yemekleri saymakla bitmez. Bu yemekler arasında Antep usulü kuru dolmanın ayrı bir yeri vardır.

Genellikle Antep yemekleri salçalı ve etli olarak yapılır. Ancak kuru dolma hem zeytinyağlı hem de etli olarak hazırlanabilir. Antep usulü kuru dolma, daha çok biber kurusu ve patlıcan kurusundan yapılır. İstediğiniz takdirde bu karışıma kuru kabak da ekleyebilirsiniz. Pişme süreleri birbirine yakın olduğu için aynı tencerede kolayca pişirilebilir.

Bu tarifte et yerine zeytinyağı kullanıldığı için, etli kuru dolmaya göre daha hafif bir tarif olacaktır. Umarım bu tarif sayesinde muhteşem sofralar hazırlayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Malzemeleri
  • 15 adet patlıcan kurusu
  • 15 adet biber kurusu
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı isot
  • Yeteri kadar tuz, karabiber ve pul biber

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Antep usulü kuru dolma yapımı için öncelikle kuru malzemelerin haşlanması gerekmektedir. Eğer acı kuru biber kullanmayı tercih ederseniz, önce patlıcanları daha sonra biberleri haşlamaya özen gösterin. Aksi takdirde biberin acısı suya çıkacak ve patlıcan kurusu da çok acı olabilir. Bu yüzden bir tencerede kaynayan suya temiz sebze kurularını atın ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra sıcak sudan alarak soğuması için geniş bir kaba alın.

Diğer taraftan kuru dolmanın iç malzemesini çiğ olarak hazırlamaya başlayın. Limon tuzunu eriterek tüm malzemeyi karıştırın. Ancak kuru dolmanın pişmesi için zeytinyağının bir kısmını ayırın. İç harcını hazırladıktan sonra önce kuru patlıcanları, sonra da kuru biberleri yarısına kadar doldurun. Antep usulü zeytinyağlı kuru dolmayı pişirirken tencereye en fazla iki sıra olacak şekilde dizin. Üzerine kaynar su ve kalan zeytinyağını ekleyerek pişirmeye başlayın. Konulacak suyun dolmaların üzerini tamamen kapatması gerekmektedir. Kaynamaya başladığında tuzunu kontrol ederek dolmayı kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Güncel

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri