Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması

Kelem dolması, yaygın adıyla lahana dolması, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kelem, halk arasında daha çok lahana olarak bilinen bir sebzedir ve yalnızca dolma yapımında değil, çeşitli yemek ve salatalarda da sıkça kullanılır. Küçük büyük herkesin beğenisini kazanan kelem dolmasının yapılışı oldukça kolaydır. Ayrıca, kelem sağlığa oldukça faydalıdır ve diyet yapanlar tarafından da sıkça tercih edilir. İçeriğinde bol miktarda lif, potasyum, vitamin ve mineral bulunur. Bu içerikler sayesinde cilt ve saç sağlığı için faydalıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı korur ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca, Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı da faydalıdır.

Kelem Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane orta boy kelem
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber, kırmızı pul biber, nane
  • Yeteri kadar sıvıyağ ve tuz
  • Üzeri İçin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Kelem Dolması Nasıl Yapılır?

Başlangıç olarak, kelem yaprak yaprak ayrılır ve uygun bir tencerede su kaynatılır. Ayrılan yapraklar kaynayan suya eklenerek 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan kelem yaprakları sıcak sudan çıkarılıp soğuk suya alınır ve sudan dikkatlice çıkarılarak sıkılır, yaprakların yırtılmamasına özen gösterilir.

İç harcı için, tavaya kıyma eklenir ve bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Suyunu çeken kıymaya sıvıyağ eklenir ve bir iki dakika daha kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır ve tavaya eklenir. Soğanlar kavrulduktan sonra domates salçası, biber salçası, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip karıştırılır. Son olarak bol su ile yıkanıp süzülen pirinç malzemelere eklenir ve üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. İç harç suyunu çekene kadar pişirilir ve ocaktan alınır.

Kelem yapraklarına yeteri kadar iç harç eklenerek yapraklar sarılır ve uygun bir tencereye sıra sıra dizilir. Ufak bir tavada tereyağı eritilir ve eriyen yağa kırmızı pul biber ve nane eklenip sos hazırlanır. Hazırlanan sos, tencereye dizilen kelem dolmalarının üzerine gezdirilir. Üzerine 1 su bardağı sıcak su eklenir. Dolma, önce harlı ateşte 5 dakika kadar pişirilir, ardından kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Pişen kelem dolması, yanında sarımsaklı yoğurt ile servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri