Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar dolması, enginarın faydalarından dolayı sürekli tüketilmesi vücudumuzun sağlığı için son derece önemlidir. Geçmişe göre daha fazla tüketilen enginarın faydaları saymakla bitmez. İçerdiği vitaminler sebebiyle düzenli olarak tüketilmesi vücut için gerekli olan demir, potasyum, magnezyum, çinko gibi vitaminlerin vücuda alınmasına katkı sağlar. Ayrıca lifli bir bitki olması sebebiyle tüketilmesi bağırsakların hareket etmesinde son derece önemlidir. Özellikle kabızlık sıkıntısı çeken kişilerin haftada en az iki kere bu yemeği tüketmesi gerekir. Enginar bitkisinin çocuklara sevdirerek yedirilmesi onların da enginar alışkanlığı kazanması için son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı haftada en az bir kere enginar dolması veya enginarın herhangi bir yemeğinin yapılarak tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Şimdi sizlerle enginar dolmasının tarifini paylaşalım.

Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler
  • 4 adet enginar
  • 2 su bardağı pirinç
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam nane
  • Bir tutam taze soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tutam tuz
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginar dolmasını yapmaya başlamadan önce içini hazırlayalım. Öncelikli olarak pirinçlerin içine taze soğan, nane, maydanozu ince doğrayıp ilave edelim. Kuru soğanı da ince doğrayarak karışıma ilave edelim. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edip karıştıralım. Sonrasında limon suyunu da ilave edip enginar dolmasının içini hazırlayalım.

Diğer taraftan derin bir kasenin içerisine su koyup limonun yarısını içerisine sıkalım. Sonrasında enginarın saplarını kesip altta kalan sert yaprakları temizleyerek bol su ile yıkayalım. Enginarın üst kısmını aynı olacak şekilde keselim. Daha sonra yaprakların arasını açarak birazcık gevşetelim. Enginar yapraklarının dip tarafında bulunan tüylü kısmın temizlenmesi için çay kaşığı kullanabiliriz. Enginarın yapraklarının arasını iyice temizledikten sonra limonlu suyun içerisine koyup 10 dakika kadar limonlu suyun içerisinde bekletelim. Karışımı göz kararı dörde bölerek enginarın dolmasını yapmaya başlayalım.

Öncelikli olarak enginarın orta kısımlarını pirinçle doldurup, sonra yaprakların arasını pirinç harcıyla doldurma işlemine devam edelim. Bütün enginarlara aynı işlemi uyguladıktan sonra derin bir tencerenin içerisine enginarları koyalım. Üzerine kalan zeytinyağını gezdirelim. Enginarların üst kısmına gelecek kadar üzerine sıcak su ilave edip, kısık ateşte pişirme işlemine başlayalım. Kısık ateşte yaklaşık olarak yarım saat pişirdikten sonra enginarın pişip pişmediğini kontrol edelim. Enginar pişmişse servis tabağına alıp servise hazır edelim. Enginar dolması servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elburz

12 Temmuz 2024 Cuma

Enginar dolmasının bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum, çocuklarıma da yedirmek istiyorum ama onlar pek sebze sevmiyor. Sizce enginarı onlara nasıl sevdirip yedirebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elburz, çocuklara sebze yedirmek bazen gerçekten zor olabiliyor. Enginarı sevdirmek için yaratıcı yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin, enginar dolmasını küçük parçalara ayırarak favori yemeklerinin içine gizleyebilir veya püre haline getirip makarna sosu gibi kullanabilirsiniz. Ayrıca, enginarı renkli ve eğlenceli sunumlarla, örneğin sevdikleri şekillerde keserek sunmak da ilgilerini çekebilir. Çocuklarla birlikte yemek yaparken onları da sürece dahil etmek, yemeği daha çok benimsemelerine yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları