Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması

Kuru domates dolması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Türk yemek kültürünün ne kadar köklü ve zengin olduğu herkes tarafından bilinir. Dolma, bu zengin mutfağın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Çeşitli sebzelerle etli veya zeytinyağlı dolma yapabiliriz. Bugün sizlere, kuru domates dolması tarifini sunacağım.

Kuru Domates Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 15-20 adet kurutulmuş domates
  • 4 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı

Kuru Domates Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak, yazın kurutmuş olduğunuz domatesleri sıcak su dolu bir tencereye koyun ve kısa süreli haşlayın. Haşladığınız domatesler soğurken iç harcını hazırlayın. İç harç için, bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyun. Soğanları küçük yemeklik doğrayıp kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra, sarımsağı minik minik doğrayıp ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra salçayı ekleyin ve pirinci koyup biraz daha kavurun. Son olarak tuz, karabiber ve sıcak suyu ekleyip pilav pişirir gibi pişirin.

Pişen iç harcı, domateslerin içine üst kısımdan bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve bir tencereye dizin. Tüm domatesleri aynı şekilde doldurduktan sonra, üzerine biraz zeytinyağı ve pişirmeye yetecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra kuru domates dolmasını arzu ettiğiniz şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Kuru domates dolması, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir. Bu yemek, özellikle yaz aylarında bolca bulunan domateslerin kurutularak saklanması ve kış aylarında değerlendirilmesi amacıyla yapılır. Kuru domates dolması, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Domatesler, likopen ve C vitamini açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özellikler taşır. Ayrıca, pirinç ve soğan gibi malzemeler de lif ve vitaminler açısından zengindir.

Kuru domates dolması, sofralarınızda farklı bir lezzet arayanlar için mükemmel bir tercihtir. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ülker

13 Nisan 2024 Cumartesi

Dolma çeşitlerinin hepsini çok seviyorum. Bazen pirinçle bazen de bulgur ile lezzetli bir şekilde tüketiyoruz. Bunca zaman dolma için yapılan kurulukları annem yaptı. Bu sene ben yapmak istiyorum patlıcan, kabak, biberin içini boşaltıp tuzlayıp yaptım ama domatesi nasıl yapacağım hiç bir fikrim yok. Yardımcı olur musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ülker,

Domatesi kurutmak için şu adımları izleyebilirsin:
1. Olgun ve sert domatesleri seç.
2. Domatesleri iyice yıka ve kurula.
3. Domatesleri ortadan ikiye veya dörde böl.
4. Kesilmiş domateslerin iç kısmını bir kaşık yardımıyla dikkatlice boşalt.
5. Domatesleri tuzla serp ve güneş gören bir yere ser.
6. Domateslerin üzerine ince bir tülbent ört ki böceklerden korunsun.
7. Güneşli havada birkaç gün kurut, gece nemlenmemesi için içeri al.

Kuruduktan sonra serin ve kuru bir yerde saklayabilirsin. Umarım yardımcı olabilmişimdir! Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri