Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Kıymalı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kabak Dolması

Kıymalı kabak dolması, yapılışının basit olması ve lezzetli oluşuyla Türk mutfağının vazgeçilmez dolma çeşitlerinden biridir. Bu makalede, kıymalı kabak dolmasının malzemeleri ve yapılış aşamaları detaylı bir şekilde ele alınacaktır.

Kıymalı Kabak Dolması Malzemeleri

  • 6 adet orta boy kabak
  • 400 gram az yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet büyük boy yemeklik soğan
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Kıymalı Kabak Dolması Sosu İçin

  • 2 çorba kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 su bardağı su

Kıymalı Kabak Dolması Üzeri İçin

  • 1 kase yoğurt
  • Bir tutam dereotu
  • 2 diş sarımsak

Kıymalı Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kabakları yıkayın ve ikiye bölün. Böldükten sonra içlerini oyun. Bu işlemi yaptıktan sonra kıymalı kabak dolmasının iç harcını hazırlamaya başlayın. İç harcı için öncelikle pirinçleri yıkayın ve suya ıslatın. Pirinçleri yaklaşık yarım saat suyun içerisinde bekletin. Daha sonra soğanları küçük küçük yemeklik doğrayın. Pirinçleri sudan çıkardıktan sonra derin bir kabın içerisine alın. Üzerine doğradığınız soğanları, kıymayı, baharatları, tuzunu, yağını ve salçasını ekleyerek karıştırın. Yağın miktarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz. İç harcı hazırladıktan sonra oyduğunuz kabakların içini bu harç ile doldurun. Kabakların içini çok doldurmamaya dikkat edin; pişerken dağılabilir. Doldurduğunuz kabakları tencereye dizin. Bütün kabakları doldurup tencereye dizdikten sonra sosunu hazırlayın. Sosu için bir kabın içine salçasını, baharatlarını koyun ve üzerine su ilave ederek karıştırın. Karıştırdıktan sonra sosu kabakların üzerinden dökün. Suyunu kendiniz ayarlayabilirsiniz. Suyunu ayarladıktan sonra tencerenin ağzını kapatarak kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alın. Üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve dereotu ilave ederek servis yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kıymalı kabak dolması, protein ve lif açısından zengin bir yemektir. Kabaklar, düşük kalorili olmaları ve yüksek su içeriği ile diyetlerde sıkça tercih edilen bir sebzedir. Kıymalı kabak dolması, özellikle ana yemek olarak sofralarda yerini alır ve yanında yoğurt ile servis edilmesi önerilir. Ayrıca, dolmanın pişirme süresi boyunca tencerenin kapağını sık sık açmamak, dolmaların daha lezzetli olmasını sağlar.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri