Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
09 Temmuz 2024

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması


Kıymalı kuru patlıcan dolması, birçok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan kıyma, "bıçak arası" denilen türdendir. Özel zırhla çekilmiş olan bu et kıyma, kuru patlıcan dolmasını daha lezzetli yapar. Et, bu keskin bıçakla ustalar tarafından kıyma haline getirilmekte ve dolmanın içinde mükemmel bir uyum sağlamaktadır. Ancak bunu her yerde bulmamız çok zordur. Bu yüzden normal kasabımızdan aldığımız kıymayla tarifimizi hazırlayacağız. Dolmayı hafif acılı şekilde hazırladık mı gerçekten çok lezzetli olacak. Siz acısını, ekşisini kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bir de dolmayı bir gün önce hazırlayıp buzdolabında bekletmenizi öneriyoruz. Bu sadece kuru patlıcan dolması için değil, diğer dolma türleri için de geçerlidir. Dolmanızın lezzetine siz bile inanamayabilirsiniz. Şimdi bu lezzetli tarifi birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 dizi (yaklaşık 18 adet) kuru patlıcan
  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/4 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 2 adet kuru soğan
  • İstediğiniz kadar kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Sos Malzemesi

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Sıcak su
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru patlıcanları haşlamak için ocağa tencerenin içinde suyu kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca patlıcanları ipiyle birlikte içine koyun. İpi patlıcanlar haşlandıktan sonra çıkaracaksınız. Kuru patlıcandan ipi çıkarmaya çalışırsanız, patlıcanlara zarar verebilirsiniz. Patlıcanları hemen soğuk suya tutun. Daha sonra süzgece alarak sularının süzülmesini sağlayın. Bu arada patlıcanları fazla haşlamayın çünkü hızlı bir şekilde dağılabilir. Sadece yumuşasın yeterli gelir. Tırnağınızı batırdığınız zaman izi kalıyorsa, zaten olmuş demektir.

Bu arada dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanı incecik doğrayın. Buna baharatları, dövülmüş sarımsakları, suyu, domates salçasını, nar ekşisi ve tuzu ilave ederek iyice karıştırın. İçine pirinci, kıymayı ve zeytinyağını da koyarak malzemeyi tamamlayın. Artık patlıcanları doldurmaya başlayabilirsiniz.

Patlıcanları doldururken, üstünde bir parmak kadar yer boş kalsın. Çünkü ağızlarını sıkıp, patlıcanları tencereye ters şekilde koyacaksınız. Böylece iç harcı dışarıya taşmadan güzelce pişecektir. Patlıcanlar bittiyse, sosunu hazırlayabiliriz. Tavanın içine zeytinyağını koyarak domates salçasını kavurmaya başlayın. Buna limon suyunu ve sıcak suyu ilave ederek, hafif tıkırdatın. Tenceredeki patlıcan dolmasına ilave edeceğiniz suyun miktarı dolmaları az geçmelidir. Hazırladığınız sosu dolmanın üzerine dökün. Tencereyi ocağa alarak, kısık ateşte kıymalı kuru patlıcan dolmasını pişirmeye başlayın. Piştikten sonra yanında yoğurtla birlikte dolmanızı sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Özellikle kıymalı kuru patlıcan dolmasını sıcak olarak servis etmelisiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni