Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması

Çiçek dolması, geleneksel ve otantik özelliklerinden dolayı oldukça dikkat çeken kabak çiçekleriyle yapılan bir yaz lezzetidir. Kabak çiçeklerinin dolması kadar kızartması da oldukça beğenilir. Ancak, her kabak çiçeği dolma yapımına uygun değildir. Dolma yapımında kabağa dönüşmemiş çiçekler kullanılır. Kabakların ucundaki çiçekler ise bu tarif için uygun değildir. Çiçekler, günün ilerleyen saatlerinde yapraklarının kapanması nedeniyle sabah erken saatlerde toplanmalıdır. Toplanan çiçekler, yapraklarının büzüşerek kapanacağı için hemen doldurulmalıdır. Bu sebeple, dolma malzemelerinin önceden hazır olması gerekir.

Çiçek Dolması Malzemeleri

  • 20-25 adet kabak çiçeği
  • 1 orta boy soğan
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy domates
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 5-6 dal taze nane
  • 4-5 dal dereotu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Tuz
  • Karabiber

Çiçek Dolması Nasıl Yapılır?

Kabak çiçeklerinin içindeki sarı renkli minik yumruları küçük bir kaşıkla çiçekleri yırtmadan dikkatlice çıkarın. Çiçeklerin sap kısmındaki yeşillikleri koparın. Çiçeklerin açılması için soğuk su dolu bir kaba koyun. Pirinci 3-4 sefer yıkayıp süzün. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın ve dolmalık fıstıkları ilave edip 5-6 dakika kadar kısık ateşte karıştırarak sarartın. İnce doğranmış soğanları ve kuş üzümlerini ekleyip sürekli karıştırarak şeffaflaşana kadar kavurun. Pirinçleri tencereye ekleyip 3-4 dakika kadar kavurmaya devam edin. Limon suyu, yenibahar, şeker, karabiber ve tuzu ilave ederek karıştırın. Domatesi soyup, rendeleyin ve tavaya ilave edin. Nane ve dereotunu incecik kıyıp, tencereye ekleyip kısık ateşte birkaç defa karıştırarak pişirin. Ocaktan indirip ılınmaya bırakın. Harcınız ılıdıktan sonra her bir kabak çiçeğinin içine, çiçeğin boyuna göre 1-1,5 tatlı kaşığı kadar iç doldurup, çiçeklerin ağız kısımlarını, yaprakları uygun biçimde üst üste getirerek kapatın. Kalın tabanlı bir tencerenin dibine ısıya dayanıklı bir tabağı ters çevirip yerleştirin ve hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak dizin. Kalan zeytinyağını çiçeklerin üzerinde gezdirdikten sonra üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyin ve kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ocaktan alarak fazla suyunu süzdürüp, kapağı yarı açık bırakarak soğumasını sağlayın. Soğuyan yemeğinizi servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kabak çiçeği dolması, özellikle Ege ve Akdeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Bu dolmalar genellikle zeytinyağlı olarak hazırlanır ve soğuk servis edilir. Çiçeklerin toplanması ve doldurulması oldukça hassas olduğundan özen gerektirir. Ayrıca, dolma yapımında kullanılan malzemelerin taze ve kaliteli olması, yemeğin lezzetini artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri