Zeytinyağlı Biber DolmasıZeytinyağlı Biber Dolması, Türk mutfağının en sevilen ve en bilinen yemeklerinden biridir. Annelerimizin özenle hazırlayıp bizlere sunduğu bu lezzetli dolma, farklı bölgelerde ufak tefek değişiklikler gösterse de her biri ayrı bir tat sunar. Bu makalede, özellikle Ege bölgesinde yapılan zeytinyağlı biber dolmasının tarifini ve püf noktalarını bulacaksınız. Annenizin dolması kadar lezzetli olacağından emin olabilirsiniz. Kolay gelsin. Zeytinyağlı Biber Dolması Malzemeleri
Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?Geniş bir tavanın içerisine zeytinyağını ilave edip ocağın üzerine alın. Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağı bir miktar kızarınca üzerine ekleyin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Domateslerin kabuğunu soyup doğradıktan sonra, soğanların üzerine ilave edip iyice kavurun. Daha sonra üzerine salçayı ekleyip bir miktar daha kavurun. Pirinçleri bol su ile yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp tavaya ilave edin. Pirinçler tane tane oluncaya kadar güzelce kavurun. Üzerine kuru üzümü, baharatları, tuzu, şekeri ve maydanozu ilave edip karıştırın. Kavrulan harcın üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Dolmalık biberlerin içlerini çıkarıp güzelce yıkayın ve suyunu süzmesi için bir süzgecin üzerine çıkarın. Hazırladığınız harçtan dolma biberin içine yarısının biraz daha üzerinde olacak şekilde, üzerine bastırmadan doldurun. Eğer sıkı doldurursanız, pirinçler pişince biberin dışına taşacaktır ve bu durum dolmanın hem görüntüsünü hem de lezzetini bozacaktır. Bu şekilde biberlerin tamamını doldurun. Teflon ve yayvan bir pilav tenceresine dolmaları sıralayın. Dolmaların en iyi şekilde pişmesi için tencerenin tamamen dolması gerekir. Eğer tencere dolmazsa, soğan soyup kenarlarına sıkıştırabilirsiniz; bu dolmaların devrilmesini önleyerek daha güzel pişmelerini sağlar. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu dolmaların içerisine girmeyecek şekilde ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Annemin her zaman yaptığı o nefis zeytinyağlı biber dolmasının tarifini buldum ve denemek istiyorum. Ancak pirinçlerin tane tane olması için ne kadar su eklemem gerektiğini tam anlayamadım. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Yardımınızı bekliyorum.
Cevap yazMerhaba Rıfkıye,
Zeytinyağlı biber dolması yaparken pirinçlerin tane tane olması için genellikle pirinç miktarının 1,5 katı kadar su eklemek yeterli olur. Örneğin, 1 su bardağı pirinç kullanacaksanız, 1,5 su bardağı su ekleyebilirsiniz. Ayrıca, pirinçleri iyice yıkayıp nişastasından arındırmak da tane tane olmasına yardımcı olur. Bir diğer ipucu ise, pirinçleri kavururken biraz limon suyu eklemek. Bu da pirinçlerin dağılmadan pişmesine yardımcı olur. Umarım bu bilgiler işine yarar. Şimdiden ellerine sağlık!
Sevgiler,