Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması

Kurutulmuş biber dolması, birçok kişinin sevdiği ve sık sık hazırladığı bir yemek türüdür. Bu yemeğin zeytinyağlı, kıymalı, etli, fırında ve peynirli gibi çeşitli versiyonları bulunmaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde, güneşli günlerin fazlalığı sayesinde kabak, patlıcan ve biber gibi sebzeler yaz aylarında kurutulmakta ve bu şekilde tüketilmektedir. Bu yazıda, kurutulmuş biber dolmasının zeytinyağlı tarifini sizlerle paylaşacağım. Umarım sizler de en az benim kadar beğenirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 20 adet kurutulmuş biber
  • 2 su bardağı kırık pirinç
  • 1 çay bardağının dörtte üçü kadar zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 3 ya da 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İsteğe göre 1 adet limonun suyu

Hazırlık Aşaması

İlk olarak, orta boy bir tencere alınarak yarısına gelecek şekilde su doldurulur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başlayınca, kurutulmuş dolmalık biberler içine atılır ve yumuşaması beklenir. Yumuşayan kurutulmuş biberler sudan alınır ve süzülmesi için ayrı bir yerde bekletilir.

İç Harcının Hazırlanması

Derin bir kap alınır ve içine iki su bardağı ayıklanıp iyice yıkanmış kırık pirinç koyulur. İki adet orta boy kuru soğan soyularak ince ince doğranır ve pirincin üzerine ilave edilir. Daha sonra karışıma, 1 tatlı kaşığı nane, 1 adet limonun suyu ve önceden soyulup ezilmiş olan 3 ya da dört diş sarımsak eklenir. Tüm malzemeler iyice karıştırılır.

Biberlerin Doldurulması ve Pişirilmesi

Hazırlanan karışım, bir kaşık yardımıyla önceden süzülmesi için bir kenara alınmış olan dolmalık biberlerin içine çok fazla dolmayacak şekilde doldurulur. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra orta boy bir tencere alınır ve doldurulmuş biberler düzenli bir şekilde bu tencereye dizilir. Tencereye biberlerin üzerini geçecek kadar, önceden ısıtılmış sıcak su eklenir ve ocağa alınır. Biberlerin kaynamaya başlaması ile ocağın altı kısılır ve bu şekilde yarım saat kadar pişirilip ocaktan alınır.

Servis Önerisi

Dolmalar, isteğe göre yanında sarımsaklı yoğurt ile sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şarani

18 Nisan 2024 Perşembe

İyi günler dilerim ben de herkes gibi kuru biber dolmasını çok seviyorum. Bundan dolayı biber kurutmak istediğim için Biber aldım çöplerini çıkarttım ipe dizdim kurumaya bıraktım. Fakat biberler kururken bir çoğu çürüdü bir çoğu siyahlaştı. Biberlerin güzel sarı ve parlak nasıl kurutulur. Bana cevap yazarsanız çok memnun olurum saygılar sunarım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Bezen

Merhaba, kış ayında dolma yiyebilmek için yaz ayında biberler alınıp kurutulur. Bu kurutma işlemi için öncelikle iyi bir şekilde biberler yıkanır ve sağ kısmı biberden çıkartılarak biberin içi ve dışı tuzlanarak bir ipe dizilir ve güneş göreceği bir yere asılır. Doğal kurutma bitirirken sonrada nem ve yağıştan korunacak şekilde depolanır.

2. Cevap
cevap

Aydan Havva

Merhaba, şarani hanım çok güneşte kalmaması gerekir, o yüzden siyahlaşır çürür çok güneş görmemisi lazımdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri