Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması, Doğu Anadolu'nun özellikle Mardin bölgesine ait geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu özel yemeğin tarifi çok eskilere dayanır ve nesilden nesile aktarılmaktadır. Mardin'de kemikli et ve bol yağ ile harmanlanarak hazırlanan bu dolma, özellikle tandırda pişirilerek eşsiz bir lezzet kazanır. Yaz aylarında taze toplanan patlıcanların ipe dizilerek güneşte kurutulması, bu yemeğe ayrı bir tat ve aroma katmaktadır. Zahmetli ve emek isteyen bu yemeği bir kez denediğinizde, tüm uğraşınıza değdiğini göreceksiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 8 adet dolmalık kuru patlıcan
  • 8 adet dolmalık kuru biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru patlıcan ve kuru biberleri yumuşatmak için bir tencereye alıp üzerine kaynar su dökün ve 15 dakika kadar haşlayın. Bu işlem, patlıcan ve biberlerin dolma gibi doldurulmasını kolaylaştıracaktır. Geniş bir kaba iç harcını hazırlamak için sarımsakları ezip, kuru soğanı küçük küçük doğrayın. Ardından tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.

İç harcı hazırladıktan sonra, haşlanmış patlıcan ve biberlerin fazla suyunu süzüp elinizle sıkarak iyice boşaltın. Patlıcanların kenarından hafifçe açarak iç harcı doldurun. Bulgurlar pişince şişeceği için iç harcı fazla doldurmamaya özen gösterin. Geniş bir tencereye teker teker dizin. Aynı işlemi biberler için de uygulayın. Ayrı bir kapta sosunu hazırlamak için domates salçası ve zeytinyağını karıştırıp, üzerine sıcak su ekleyin. Yaklaşık bir kase kadar, yani dolmaların üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyin. Sıcak suyun içinde domates salçasını eritip iyice karıştırın. Dolmaların üzerine bu sosu dökün.

Dolmaların pişerken şişip patlamaması için kapağını kapatmadan önce küçük bir tabağı dolmaların üzerine yerleştirin. Ocağın üzerine alarak önce yüksek ateşte dolmaların suyu kaynayınca kısık ateşte yaklaşık 30-45 dakika kadar pişirin. Dolmalar pişerken yayılan koku, yemeğin hazır olduğunu size haber verecektir.

Ekstra Bilgiler

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması, yanında yoğurt veya cacık ile servis edilebilir. Bu tarz fermente süt ürünleri, yemeğin baharatlı ve yoğun lezzetini dengeleyerek daha keyifli bir yemek deneyimi sunar. Ayrıca, dolmaların üzerine ince kıyılmış taze nane veya maydanoz serperek sunabilirsiniz. Bu, yemeğe hem görsel bir güzellik katar hem de taze bir aroma sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri