Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması, Doğunun özellikle Mardin bölgesinin Geleneksel Türk Mutfağına ait olan Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolmasının tarifi çok eskilere dayanmaktadır. Mardin bölgesinde kemikli et ve bol yağ ile harmanlanıp pişen ve özellikle özel tandırında harlana harlana pişen bulgurlu kuru patlıcan dolmasının tadına doyum olmaz. Lezzetine lezzet katan bir diğer tat ise yaz aylarında taze toplanan patlıcanların ipe dizilerek güneş alan bir yerde itina ile kurutulmasıdır. Oldukça zahmetli olan ve emek isteyen bulgurlu kuru patlıcan dolmasının bir kere tadına bakmanız ile bütün emeğinize değdiğini göreceksiniz. Şimdiden Kolay Gelsin.

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması malzemeleri
  • 250 gram kıyma
  • 8 adet dolmalık kuru patlıcan
  • 8 adet dolmalık kuru biber
  • 1 adet büyük boy kuru baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı pilavlık iri bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı iyotlu tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
Sosu için
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Önce biber ve patlıcanların biraz yumuşaması için bir tencereye alıp üzerine su ısıtıcısına bir miktar su koyup kaynatın ve üzerine dökün. Patlıcan ve biberleri 15 dakika kadar sıcak suda haşlayın. Böylelikle patlıcan ve biberleri dolma gibi sarması daha kolay olacaktır. Geniş bir kaba iç harcını hazırlamak için sarımsakları sarımsak ezici ile ezerek içine katın. Kuru soğanın kabuklarını soyarak küçük küçük yemeklik olarak doğrayıp içine atın. Ardından bütün malzemeleri içine katarak karıştırın.

İç Harcı da hazırladıktan sonra kuru patlıcan ve kuru biberin fazla suyu süzüp elinizle sıkın. Kuru patlıcanın kenarından hafif açarak içine iç harcı doldurun. Bulgurlar pişince şişeği için iç harcını fazla doldurmamaya özen gösterin. Geniş bir tencereye teker teker dizin. Diğer kuru patlıcan ve kuru biberleri de aynı işlemden geçirdikten sonra ayrı bir kapta sosunu hazırlayın. Geniş bir kâse içine domates salçasını ve zeytinyağını dökerek üzerine sıcak su ekleyin. Yaklaşık olarak bir kâse kadar yani dolmaların üzerini iki parmak su geçecek kadar su ekleyin. Sıcak suyun içinde domates salçasını eritip iyice karıştırın. Kuru patlıcan ve kuru biberin üzerine sosunu dökün. Pişerken kuru patlıcan ve kuru biberler şişip patlamaması için kapağını kapatmadan önce küçük bir tabağı dolmaların üzerine yerleştirin. Ocağın üzerine alarak önce yüksek ateşte dolmaların suyu kaynayınca kısık ateşte yemeğin kokusu çıkana kadar yani yaklaşık 30-45 dakika kadar pişirin.

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6