Beyaz Lahana Dolması Beyaz lahana dolması, özellikle kıyma ile yapıldığında oldukça lezzetli bir yemektir ve pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Damak tadına göre beyaz lahana dolması sade bulgur, pirinç veya her ikisinin karışımı ile yapılabilir. Ayrıca kıyma eklenerek de yapılabilir. Bazı kişiler dolmayı sade bulgur ve pirinç ile yapar, tencerenin dibine et veya kemik parçaları koyar. Her şekilde oldukça lezzetli olur. Beyaz lahana dolması yaparken en önemli püf noktası, iyi seçilmiş bir lahana kullanmaktır. Eğer lahana çok damarları olan bir lahana ise, hem lezzeti hoş olmaz hem de iyi pişmez ve estetik açıdan hoş bir görüntü sunmaz. Lahana seçerken üst kısmından bastırılmalı ve yumuşak ise parmağınız içe doğru gidebiliyorsa alınmalıdır. Bu şekilde alınan bir lahananın dolması da oldukça lezzetli olacaktır. Şimdi beyaz lahana dolması yapımına bakalım. Beyaz Lahana Dolması Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır? İlk olarak, alınan lahana yaprakları dikkatlice ayrılır. Büyük bir tencereye su konulur ve ocağa alınarak kaynatılır. Yaprakları ayrılan lahanalar suyun içerisine alınır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tüm lahana bu şekilde pişirilince, saracağımız boyuta göre kesilerek bir kenara alınır. İç malzemesi hazırlanmaya başlanır. İlk olarak büyük bir kuru soğan soyulur ve küçük şekilde doğranır. İç harcın yapılacağı tencereye soğanlar konulur ve üzerine tarifte belirtilen bir su bardağı sıvı yağın yarısı konulur. Tencere ocağa alınır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve salça da iyice kavrulur. Kıyma eklenir ve kıyma da iyice kavrulunca, yıkanmış pirinç ve bulgur eklenir. Pul biber, karabiber ve nane de eklenir. Tuzunu damak tadınıza göre ayarlayarak ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından iki su bardağı kaynar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın. İç harcın soğuması gerekiyor ki sararken eliniz yanmasın. İç harç soğuyunca, lahanalar alınır ve içlerine azar azar konularak sarılır. Lahanayı sararken kenarları kıvrılır, yoksa içindeki malzemeler pişerken dışına çıkabilir. Lahanalar sıkı sıkı sarılır ve pişirilecek olan tencereye dizilir. Tüm lahanalar sarılınca, bir kâseye yarım su bardağı sıvı yağ, bir yemek kaşığı domates salçası ve biraz su konularak çırpılır ve tencerenin üzerine ilave edilir. Ardından sarmaların üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocağa alınır. Kaynayana kadar ocağın büyük kısmında pişirilir. Kaynayınca ocağın en küçük kısmında kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince kontrol edilir; pişmemişse kaynar su ilavesi yapılır. Pişmişse ocağın altı kapatılır ve bir saat dinlendirilir. Ardından yoğurt ile servis edilebilir. Afiyet olsun. |
Eris
13 Temmuz 2024 CumartesiDolma yaparken lahana yapraklarının tamamen yumuşaması gerektiğini bilmiyordum, peki ya yapraklar yeterince yumuşamazsa ne yapabilirim?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Eris,
Eğer lahana yaprakları yeterince yumuşamazsa, dolmaları sararken zorluk yaşayabilirsiniz. Bu durumda şöyle bir çözüm önerebilirim: Sert kalan yaprakları tek tek kaynar suya batırıp birkaç dakika bekletebilirsiniz. Bu işlem yaprakların yumuşamasına yardımcı olur. Ayrıca, dolmaları pişirirken tencerenin altına birkaç lahana yaprağı sererek dolmaların daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin!