Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı dolma, diğer dolma tariflerine göre farklı olan ve Doğu Anadolu bölgesinde sıkça yapılan bir yemektir. Bir kere deneyenlerin devamlı yapmak istedikleri katıklı dolmayı eğer denemediyseniz, size önereceğimiz tarif ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Katıklı dolma kabak sebzesinden yapılmaktadır. Kabağı sevmeyenler için bile sevdirecek bir tarif olan katıklı dolmayı akşam yemeğinde ana sıcak olarak sunabilirsiniz. Lakin katıklı dolmayı eğer zeytinyağlı hazırlayacak iseniz yemeklerin yanında ara sunum olarak da servis yapabilirsiniz.

Katıklı Dolma İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 kilo kabak
  • 200 gr dana kıyma (yağsız veya az yağlı)
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tane kuru soğan
  • Karabiber, kırmızı pul biber ve kimyon
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam reyhan
Katıklı Dolma Üzeri İçin
  • 1 kase yoğurt
  • 1 veya 2 diş sarımsak
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Katıklı Dolma Nasıl Yapılır?

Katıklı dolma için öncelikle kabakların dış kısımlarını bıçak ile sürtün veya soyacak ile ince bir şekilde soyun. Dış kısımları temizlenmiş olan kabakları dolmalık şekilde dilimleyin ve iç kısımlarını oyacak ile oyun. Bu aşamada eğer evinizde oyacak yok ise tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz. İçleri çıkartılmış olan kabakları yıkayıp temizleyin ve bir süzgecin içerisine alın. Dolmanın iç harcını hazırlamak için de kuru soğanın kabuklarını soyun ve bir karıştırma kabının içerisine rendeleyin. Üzerine kıymayı ve baharatları ilave edip yoğurun. Maydanoz, dereotu ve reyhanı yıkayıp ince olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan sebzeleri de iç harcın içerisine alın ve karıştırın. Biber ve domates salçasını da ilave edip malzemeyi yoğurun.

Hazır hale gelmiş olan dolmanın iç harcını içleri oyulmuş olan kabakların içerisine doldurun. Kabakları yarısına kadar doldurun ve tencerenin içerisine dizin. Bütün kabakları doldurduktan sonra tencerenin içerisine yerleştirin. Dolmaların üzerine 2 su bardağı sıcak su ilavesi yapın ve tencerenin kapağını kapatıp pişmesi için kısık ateşli ocağın üzerine yerleştirin.

Katıklı dolmalar belli süre içerisinde piştikten sonra ocağın üzerinden indirin ve dinlenmesi için birkaç dakika bekletin. Ardından servis tabaklarının üzerine katıklı dolmaları dizayn edin ve sarımsaklı yoğurdu hazırlamaya geçin. Sarımsaklı yoğurt için bir kase yoğurdun içerisine iki diş sarımsağı rendeleyin ve bir şeker kaşığı tuz ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan yoğurdu dolmaların üzerine gezdirin. Diğer taraftan yanmaz bir tavanın içerisine yağ ilavesi yapın ve ısıtın. Bu aşamada tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Biz tereyağı kullanmayı uygun gördük. Tereyağını hafif şekilde yaktıktan sonra içerisine kırmızı pul biber serpiştirin ve yağın içerisinde biberleri hafif yakın. Hazırlanmış olan pul biberli sosu yoğurdun üzerine gezdirin. Katıklı dolma servis yapılması için hazır hale gelmiştir.

Ekstra Bilgiler

Katıklı dolma yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası vardır. Kabakların içini çok fazla oymamaya özen gösterin, aksi takdirde dolmalar pişerken dağılabilir. Ayrıca, iç harcı hazırlarken baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer daha yoğun bir lezzet isterseniz, iç harca biraz domates salçası da ekleyebilirsiniz. Dolmaların üzerine dökeceğiniz yoğurtlu sosu hazırlarken yoğurdun kıvamını biraz açmak için su ekleyebilirsiniz. Bu, sosun daha akışkan olmasını sağlar ve dolmaların üzerine daha güzel yayılır.

Afiyet olsun.

Katıklı Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6