Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı
19 Haziran 2024

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Kuru patlıcan dolması, zeytinyağlı olarak yapılabileceği gibi etli olarak da hazırlanabilir. Bu lezzetli yemek, özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağının en gözde yemeklerinden biridir. Daha çok Antep dolması olarak bilinen kuru patlıcan dolması, karışık olarak yani kuru biberle birlikte yapılabileceği gibi sadece patlıcan ile de yapılabilir. Kuru patlıcan dolmasında kullanılan patlıcan, klasik yemeklerimizde kullandığımız patlıcandan daha farklıdır. Bu patlıcanlardan her birinden sadece bir tane dolmalık patlıcan yapılabilir. Kurutulması aşaması çok kolaydır. Zaten kabukları soyulmadığı için sadece yıkanıp oyuluyor. Hatta oymak için özel aparatlar da kullanılması mümkündür. Bu arada kurutulurken içerisine kâğıt doldurularak daha dik kuruması sağlanıyor. Sizler de kuru patlıcan dolmasını yapmak için evde kendi imkânlarınız ile kurutmuş olduğunuz kışlık patlıcanları kullanabilirsiniz. Ayrıca aktarlarda kurutulmuş patlıcan satılmaktadır. Buralardan aldığınız bu özel patlıcanları da kullanabilirsiniz.

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı Yapımı İçin Malzemeler

  • Yarım dizge yani yaklaşık 25 adet kurutulmuş patlıcan,
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı,
  • 2 su bardağı pilavlık pirinç,
  • 1 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 çay kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı sumak,
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı isot,
  • 1 tatlı kaşığı toz nane,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu,
  • Yeteri kadar tuz, toz şeker.
Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcan dolmasının yapımı için öncelikle patlıcanların haşlanması gerekir. Bir tencerede suyu kaynatın ve yıkanmış patlıcan kurularını içerisinde haşlayın. Eğer doğrudan soğuk suya koyarsanız pişmesi daha zor olur. Haşlama seviyesi çok önemlidir. Çok fazla dağılmadan alınması gerekir. Haşlanan kuru patlıcanların suyunu süzün ve soğuması için bir kenara alın.Kuru patlıcan dolmasının içi pişmeyeceği için işimiz daha kolay olacak. Bunun için derin bir kabın içerisine yıkanan pirinçleri boşaltın. Üzerine yemeklik doğranan soğan ile maydanozu, şekeri ve zeytinyağının yarısını ilave edin. Daha sonra sarımsaktan başlayarak tüm baharatları ve salçaları da ekleyip karıştırın. En son olarak bir yemek kaşığı ılık su ile limon tuzunu da eritip dolmanın iç malzemesi ile buluşturun. Tuzu da ilave ederseniz kuru patlıcan dolmasının içi hazır demektir.Kuru patlıcanın doldurulması aşaması çok önemlidir. Patlıcanların içinin çok doldurulmaması ve içinin tepilmemesi gerekir. Kuru patlıcanı yarısını biraz geçecek şekilde gevşekçe doldurup elinizle de dışından pirinçleri yayın. Yassı bir tencereye yatırarak dizin. Üzerine kalan zeytinyağını boşaltın ve dolmanın üzerini örtecek kadar tuzlu kaynar su ekleyin. En büyük ocağın kısık ayarında pişirin. Kuru patlıcan dolması zeytinyağlı yapılmak istendiğinde çok kolay yapılabilir.

Ekstra Bilgiler ve Püf Noktaları

Kuru patlıcan dolması yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Patlıcanların haşlanma süresi çok önemlidir. Çok fazla haşlanırsa dağılabilir, az haşlanırsa sert kalabilir. Dolmanın iç harcını hazırlarken pirinçlerin yıkanmış ve süzülmüş olması önemlidir. Ayrıca iç harcın çok fazla sıkıştırılmaması, dolmaların pişerken patlamasını engeller. Dolmaların üzerine eklenen suyun sıcak olması, pişme süresini kısaltır ve dolmaların daha lezzetli olmasını sağlar. Bu lezzetli ve sağlıklı yemeği, sevdiklerinizle paylaşarak sofralarınıza renk katabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri