Etli Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Etli Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli yaprak dolması, özellikle İç Anadolu bölgesinin en favori yemeklerinden bir tanesidir. Yaprak sarmasına hayır diyebilen hiç kimse tanımıyorum. Üzüm yaprağı bol miktarda kalsiyum içerdiğinden kemik sağlığı açısından çok faydalı bir besin maddesidir. Yaprak dolması zeytinyağlı olarak yapılabileceği gibi kıymalı ve kemikli et ile de yapılabilir. Yaprak sarmasının makbul olanı ince ve uzun sarılmış olanıdır. Fakat etli olarak sarılacak dolmanın çok ince sarılmasına gerek yoktur. Yine de küçük tek lokmalık olarak sararsanız daha lezzetli olur. Yaprak dolmasının güzel olması harcın bol yağlı ve baharatlı hazırlanmasına bağlıdır. Ayrıca sarılacak yaprak ne kadar uç yaprağı adı verilen türden olursa o kadar lezzetli olur. Bu yüzden yaprak alırken sarı üzüm yaprağı almaya ve yaprağın ince olmasına özen gösterin. Etli yaprak dolması normal tencerede pişirilebileceği gibi güveç kabında da pişirebilirsiniz. Benim size tavsiyem güveç tenceresi varsa bu tencerede pişirilmesidir.

Etli yaprak dolması için gerekli malzemeler
  • Yarım kilo salamura ya da taze yaprak
  • 400 gr. Kıyma
  • 2 parça kaburga kısmından kemikli et
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tutam taze nane
  • 1 tutam dereotu
  • 2 tatlı kaşığı toz nane
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Yeteri kadar tuz
  • Üzeri için bir adet limon
Etli yaprak dolması nasıl yapılır?

Etli yaprak dolmasının yapımı için öncelikle yaprağı hazırlayın. Bunun için yaprak salamura ise tuzu iyice gidinceye kadar yıkayın. Hatta bir gece önceden ıslatırsanız tuzu daha kolay arınır. Eğer taze yaprak kullanacaksanız az tuzlu suda haşlayıp suyunu süzün. Daha sonra yaprak dolmanın içini hazırlamaya başlayın. Bir tencerenin içerisinde yemeklik olarak doğranan soğanı kıyma ile yarım su bardağı sıvı yağda kısık ateşte kavurun. Daha sonra içerisine baharatları ve salçaları da ekleyin. En son olarak yıkanan pirinçleri ilave edip biraz kavurun. İçerisine yarım çay bardağı su ekleyip suyu çektiğinde iç malzemenin altını kapatın. Daha sonra içerisine yeşillikleri doğrayıp karıştırın ve sarmak için biraz soğumasını bekleyin. Eğer yaprak salamura ise yine de daha tuzlu olacağından iç malzemeye daha az tuz kullanın. Dolmanın içi soğuduğunda istediğiniz şekilde sarın. Uygun gördüğünüz bir tencerenin ortasına kemikli eti koyun. Kenarlarına ise sarılan dolmaları dizin. Daha sonra kaynar su ilave ederek yağı üzerine gezdirin. Biraz kaynadığında tuzunu kontrol edip üzerine ilave edin. Etli yaprak dolması hazır.

Etli Yaprak Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6