Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması, karalahana yaprağının içine bulgur ve pirinç olmak üzere yöresine göre değişen iç malzemeler konularak sarılan bir yemek dolma çeşidi yemektir. Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolması zaman için her yöre kendine has değerler katarak hazırlayıp beğeniye sunmuşlardır. Karalahana her yöreye göre kıymalı ya da zeytin yağlı olarak değiştirilip hazırlanmıştır. Ülkemizin Doğu ve Karadeniz kesimi karalahana sarmasını kıymalı tercih ederken, Ege ve Akdeniz kesimi karalahana sarmasını etsiz ve zeytinyağlı tercih etmektedir. Tabi biz ait olduğu yöreye sadık kalarak sizlerle Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolmasını paylaşmayı tercih ediyoruz. Şimdiden Kolay Gelsin.

Karalahana Dolması Malzemeleri
  • 250 gram kıyma
  • 3 bağ karalahana
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı iri bulgur
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
Karalahana Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle karalahananın saplarını koparın ve iyice çamurlarından arındırıp yıkayın. Dilerseniz sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Daha sonra karalahanaları kaynar suya batırın ve yaklaşık 5-6 dakika kadar yapraklar yumuşayana kadar haşlayın ve soğuk suya batırın. Diğer bir taraftan pirinç ile bulguru ayrı bir kapta harmanlayarak musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Üzerine kıymayı ekleyin. Daha sonra domateslerin kabuklarını soyun ve içine rendeleyin. Daha sonra kuru soğanı yemeklik doğrayın. Daha sonra sarımsağı ezip içine atın. Maydanozları ince doğrayıp içine atın. Daha sonra domates salçasını ve biber salçasını ekleyin. Tuzu, karabiberi, nar ekşisini, zeytinyağını pul biberi ve kimyonu da ekleyerek elinizle harmanlayarak yoğurun. Böylelikle iç harç hazır hale gelir.

Haşlanmış olan karalahananın yapraklarının ters tarafı yukarı gelecek şekilde tezgâhın üzerine koyun. Daha sonra yaprakların kalın olan damarlarını bıçak ile koparın ki dolmaları sararken açılmasın. Baş kısmına iç harçtan bir tatlı kaşığı alıp uzunlamasına yayın. Yaprağın kenarını içe doğru katlayarak sarın. Karalahana dolmalarını geniş yaygın bir teflon tencereye dizin. Daha sonra bir sos tavasında tereyağı ile salçayı karıştırarak eritin. Daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin. İstediğiniz ölçüde tuzunu da atıp karıştırmaya devam edin. Daha sonra sarmaların üzerine dökerek tencereyi ocağın üzerine alıp yaklaşık olarak bir saat kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.

Şimdiden Afiyet Olsun.

Karalahana Dolması Yorumları

soru

Canan Karatay

07 Nisan 2024 Pazar

Sitenizde bulunan tarifi hazırladım ve mükemmel bir lezzet ortaya çıktı. Öncelikle emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum. Ben karalahana dolmasını içini çok güzel şekilde hazırladım. Ancak karalahanayı sardıktan sonra pişme sonrasında karalahana ciddi anlamda dağıldı. Acaba pişirmeyi çok uzun tuttuğumdan dolayı mı? Lahana dolması dağıldı. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
cevap

Admin

07 Nisan 2024 Pazar

Canan Hanım,

Öncelikle güzel yorumlarınız ve geri bildiriminiz için çok teşekkür ederiz. Karalahana dolmasının dağılmasının sebebi muhtemelen pişirme süresinin uzun olmasından kaynaklanmaktadır. Karalahananın daha diri kalması için pişirme süresini biraz daha kısaltmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, lahana yapraklarını sarmadan önce kaynar suda kısaca haşlamak da dağılmalarını önleyecektir. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize!

Sevgilerle,

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Güncel

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Biber Dolması İçi Nasıl Yapılır?

Güncel

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kelem Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6