Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması

Ayva dolması, lezzet ve görsellik açısından mükemmel bir tarif olarak öne çıkar. Bu tarifle hoş ve farklı bir akşam yemeği ya da öğlen yemeği hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde ve davet sofralarında sıkça tercih edebileceğiniz bir seçenek olan ayva dolması, sofranızın yıldızı olabilir. Biraz zahmetli bir yemek tarifi olsa da, sonuçta ulaşılan lezzet, uğraştığınız zahmete değecektir. Küçük büyük herkesin beğenisini kazanacak olan ayva dolması nasıl yapılıyor, gelin hep birlikte bakalım.

Ayva Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 tane orta boy ayva
  • 200 gr kıyma
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı üzüm pekmezi
  • 1 tane limon (ayvalar için) + 1 tane limon (iç harç için)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yeteri kadar tuz

Ayva Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak ayvalar bol su ile yıkanır. Ardından üst kısmından hafifçe kesilir ve her bir ayvanın içi yarısına gelecek şekilde dolmalık oyulur. Çukur bir kabın içine su ve limon eklenip, oyulan ayvalar limonlu suda bekletilir.

Limonun kabukları oyularak minik minik doğranır. Kıyma karıştırma kabına alınır ve üzerine doğranan limonlar eklenir. Kuru soğanın kabukları soyularak malzemenin üzerine rendelenir. Bulgur bol su ile yıkanıp, malzeme kabına eklenir. Ardından ince kıyılmış maydanoz, sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kimyon eklenir. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırılır.

Ayvalar limonlu sudan alınır ve her bir ayvanın içine hazırlanan iç harç tepeleme olacak şekilde doldurulur. Doldurulan ayvalar uygun bir tencereye sıralanır. Tereyağı sos tavasında eritilir ve üzerine pekmez eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen pekmezli sos, tencereye sıralanan ayvaların üzerine dökülür. Ayvaların üzerine tekrar 1 su bardağı kadar kaynar su eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ayvalar yumuşayıncaya kadar ocakta bekletilir.

Servis anında ayva dolmasının üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da kaşar rendesi serpiştirilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uruk

12 Temmuz 2024 Cuma

Ayva dolmasını yaparken ayvaların içini oymak gerçekten zor olmuştu, sizce bunun daha kolay bir yolu var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uruk,

Ayva dolmasının içini oymak gerçekten zahmetli bir iş olabilir. Ancak, bu işlemi biraz daha kolaylaştırmak için birkaç püf noktası önerebilirim. Öncelikle, ayvaları daha kolay oyabilmek için keskin ve uygun boyutta bir oyma aleti kullanmak önemlidir. Bunun dışında, ayvaları oymadan önce birkaç dakika sıcak suda bekletmek de meyvenin yumuşamasına yardımcı olabilir, bu da oyma işini kolaylaştırır. Ayrıca, ayvaları yatay olarak ikiye kesip, içlerini oyduktan sonra tekrar birleştirerek de dolma yapmayı deneyebilirsin. Bu yöntemle daha az zorluk çekebilirsin. Umarım bu ipuçları işine yarar!

Sevgiler,
[İsmin]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Dolma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?