Ayva Dolması Ayva dolması, lezzet ve görsellik açısından mükemmel bir tarif olarak öne çıkar. Bu tarifle hoş ve farklı bir akşam yemeği ya da öğlen yemeği hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde ve davet sofralarında sıkça tercih edebileceğiniz bir seçenek olan ayva dolması, sofranızın yıldızı olabilir. Biraz zahmetli bir yemek tarifi olsa da, sonuçta ulaşılan lezzet, uğraştığınız zahmete değecektir. Küçük büyük herkesin beğenisini kazanacak olan ayva dolması nasıl yapılıyor, gelin hep birlikte bakalım. Ayva Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Ayva Dolması Nasıl Yapılır? İlk olarak ayvalar bol su ile yıkanır. Ardından üst kısmından hafifçe kesilir ve her bir ayvanın içi yarısına gelecek şekilde dolmalık oyulur. Çukur bir kabın içine su ve limon eklenip, oyulan ayvalar limonlu suda bekletilir. Limonun kabukları oyularak minik minik doğranır. Kıyma karıştırma kabına alınır ve üzerine doğranan limonlar eklenir. Kuru soğanın kabukları soyularak malzemenin üzerine rendelenir. Bulgur bol su ile yıkanıp, malzeme kabına eklenir. Ardından ince kıyılmış maydanoz, sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kimyon eklenir. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırılır. Ayvalar limonlu sudan alınır ve her bir ayvanın içine hazırlanan iç harç tepeleme olacak şekilde doldurulur. Doldurulan ayvalar uygun bir tencereye sıralanır. Tereyağı sos tavasında eritilir ve üzerine pekmez eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen pekmezli sos, tencereye sıralanan ayvaların üzerine dökülür. Ayvaların üzerine tekrar 1 su bardağı kadar kaynar su eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ayvalar yumuşayıncaya kadar ocakta bekletilir. Servis anında ayva dolmasının üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da kaşar rendesi serpiştirilebilir. Afiyet olsun. |
Uruk
12 Temmuz 2024 CumaAyva dolmasını yaparken ayvaların içini oymak gerçekten zor olmuştu, sizce bunun daha kolay bir yolu var mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Uruk,
Ayva dolmasının içini oymak gerçekten zahmetli bir iş olabilir. Ancak, bu işlemi biraz daha kolaylaştırmak için birkaç püf noktası önerebilirim. Öncelikle, ayvaları daha kolay oyabilmek için keskin ve uygun boyutta bir oyma aleti kullanmak önemlidir. Bunun dışında, ayvaları oymadan önce birkaç dakika sıcak suda bekletmek de meyvenin yumuşamasına yardımcı olabilir, bu da oyma işini kolaylaştırır. Ayrıca, ayvaları yatay olarak ikiye kesip, içlerini oyduktan sonra tekrar birleştirerek de dolma yapmayı deneyebilirsin. Bu yöntemle daha az zorluk çekebilirsin. Umarım bu ipuçları işine yarar!
Sevgiler,
[İsmin]