Sumaklı Dolma Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait olan bu lezzetli dolmayı diğer dolmalardan ayıran en büyük özelliği, içine nar ekşisi yerine sumak ekşisinin doğal aromasının katılmasıdır. Sumak bitkisinin meyvesi yuvarlak küre biçiminde olup ekşili bir tada sahiptir. Uygun yöntemlerle yazın kurutularak tuzun yanında sofralarda bulundurulur. Sumaklı Dolma Malzemeleri
Sumaklı Dolma Nasıl Yapılır? Öncelikle bir gece önceden sumak yıkanır ve daha sonra sıcak su ile ıslatılarak sabaha kadar bekletilir. Ancak aceleniz varsa birkaç saat beklemek de sumak ekşisini suya verecektir. Sumak böylelikle dolmaya aromasını verecektir. Daha sonra sumak süzülür ve suyu yemekte kullanılmak üzere bir köşeye kaldırılır. Domatesler sıcak suya konulur. Kabuklarının daha çabuk soyulması için on iki saniye yeterli olacaktır. Geniş bir kaba domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Daha sonra biberi ince ince doğrayıp içine atın. Ardından maydanozları ince ince doğrayın. Soğanları küp küp yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyup rendeleyin. Pirinç ve bulguru ayrı bir kapta harmanlayın ve musluk altında yıkayın. Suyunu süzdükten sonra harcın içine dökün. Karabiber, pul biber, tuz ve kıymayı ekleyip harmanlayın. Ayırmış olduğunuz sumak suyundan bir kahve fincanı kadar harcın içine dökün ve tereyağı ve zeytinyağını ekleyin ve yoğurun. Böylelikle dolmaların iç harcı hazırlanmış olur. Başka bir yerde dolmalar için kabak, biber, domates ve patlıcanların içi oyulur ve kabak ile patlıcanların kabuklarını şerit şerit kesin. İç harç ile içlerini doldurarak toprak güvece dizin. Üzerine sumaklı suyun kalan kısmının içine sıvı zeytinyağı, salça ve tuz ekleyerek iyice çırpıp dolmaların üzerinden gezdirin. Ocağın üzerine alarak kısık ateşte kokusu çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar yavaş yavaş pişirin. Piştikten sonra üzerini sofra bezi ile sarın ve yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin. Sıcak olarak servis edin. Ekstra Bilgiler Sumaklı dolma, sumak bitkisinin sağlık faydalarından da yararlanmanızı sağlar. Sumak, antioksidan özellikleri ile bilinir ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, sumaklı dolma protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir yemektir. |
Güngör
13 Temmuz 2024 CumartesiSumaklı dolmayı yaparken sumak tanesini bir gece önceden sıcak su ile ıslatıp bekletmek mi gerekiyor? Bu işlemi yapmazsam tat farkı olur mu?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Güngör,
Sumak tanelerini bir gece önceden sıcak su ile ıslatmak, dolma tarifinizde daha yoğun ve zengin bir tat elde etmenizi sağlar. Bu işlemi yapmazsanız, sumağın ekşi ve aromatik tadı yeterince ortaya çıkmaz ve dolmanın lezzeti eksik kalabilir. Bu nedenle sumak tanelerini ıslatmak, dolmanın lezzeti için önemlidir. Umarım tarifiniz harika olur!
Sevgiler,