Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?
15 Mayıs 2024

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştirilebilir. Gelin hep birlikte dolma içi nasıl hazırlanır göz atalım.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Çiğ)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı domates salçası+yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı nane
  • 1 şeker kaşığı pul biber, tuz
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tane limon suyu
  • İsteğe göre kuş üzümü ve dolmalık fıstık
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanır. Yıkanan pirinçler çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemeklik ince ince doğranır. Tercihe göre rende yapılabilir. Daha sonra sarımsaklar rendeden geçirilir. Malzemelerin üzerine sıvıyağ, domates salçası, biber salçası, nane, pul biber, tuz, ince kıyılmış maydanoz eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Bu aşamadan sonra zeytinyağlı dolma içi hazır olur.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Kavrulmuş)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, nane ve kırmızı pul biber
  • Yarım bağ kıyılmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Kuru soğanın kabukları soyularak ince ince doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan kuru soğanlar ve dolmalık fıstık eklenerek soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Pirinçler ayıklandıktan sonra, çeşmenin altında birkaç el yıkanır. Yıkanan pirinçlerin suyu süzülerek kavrulan malzemeye eklenir. Ardından domates salçası, karabiber, kırmızı pul biber, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Malzemeye yarım çay bardağı su eklenir ve eklenen su çekilinceye kadar kavrulur. Kavrulmuş zeytinyağlı dolma içi bu aşamadan sonra hazır olacaktır.

Kıymalı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeleri
  • 300 gr kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 şeker kaşığı nane
  • 1 şeker kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
  • 3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 4 diş sarımsak
Kıymalı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Piriçler ayıklandıktan sonra çeşmenin altında birkaç el nişastası gidene kadar yıkanır. Uygun bir tavaya sıvıyağ eklenerek üzerine yıkanan pirinçler ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra pirincin üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. Eklenen su çekilene kadar kavrulmaya devam edilir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranıp, pirincin üzerine eklenir. Pirinç ile kuru soğan kavrulur. Üzerine kıyma, rendelenmiş domatesler, salça, nane, karabiber, tuz ve kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Homojen bir şekilde karıştıktan sonra harç ocaktan alınır. Tekrar ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş sarımsaklar eklenerek karıştırılır. Bu aşamada kıymalı dolma içi hazır hale gelir.

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır Yorumları

soru

Badesu

20 Nisan 2024 Cumartesi

Arkadaşlar Selamün aleyküm biz üniversite öğrencileri olarak makarna yemekten bıktık. Biraz da değişik yemekler yapmak istiyoruz, aklımıza ilk gelen yemeklerden birisi de sarma. Sarmanın nasıl yapılacağını bilmiyoruz. Bu konuda bize sarma yapma tarifi verebilecek var mı? Dolma içi nasıl yapılır? Yardımcı olursanız seviniriz. Şimdiden herkese teşekkürler.

Cevap yaz
cevap

Admin

20 Nisan 2024 Cumartesi

Aleyküm selam, sarma yapmak aslında göründüğü kadar zor değil. Size basit bir sarma tarifi vereyim:

Malzemeler:
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kuru nane, pul biber
- 1/2 demet maydanoz
- Asma yaprağı (yeni yapraklar daha iyi olur)

Hazırlanışı:
1. Öncelikle pirinci yıkayıp süzün.
2. Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
3. Salçayı ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra pirinci ekleyin ve karıştırın.
4. Baharatları ve tuzu ekleyin, maydanozu ince ince doğrayıp ilave edin.
5. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
6. Asma yapraklarını kaynar suda hafifçe haşlayın ve süzün.
7. Yaprağın düz tarafı alta gelecek şekilde yayın, hazırladığınız iç harçtan bir kaşık koyun ve yaprağı sarın.
8. Tüm yaprakları sardı

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Güncel

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6