Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?
27 Haziran 2024

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?


Dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak çeşitli tatlar elde edilebilir. Zeytinyağlı, kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içeriğinde kullanılan malzemeler, kişinin damak zevkine göre değiştirilebilir. Gelin hep birlikte dolma içi nasıl hazırlanır göz atalım.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Çiğ)

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı domates salçası + yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı nane
  • 1 şeker kaşığı pul biber, tuz
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tane limon suyu
  • İsteğe göre kuş üzümü ve dolmalık fıstık

Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanır. Yıkanan pirinçler çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemeklik ince ince doğranır. Tercihe göre rende yapılabilir. Daha sonra sarımsaklar rendelenir. Malzemelerin üzerine sıvıyağ, domates salçası, biber salçası, nane, pul biber, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Bu aşamadan sonra zeytinyağlı dolma içi hazır olur.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Kavrulmuş)

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, nane ve kırmızı pul biber
  • Yarım bağ kıyılmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Kuru soğanın kabukları soyularak ince ince doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan kuru soğanlar ve dolmalık fıstık eklenerek soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Pirinçler ayıklandıktan sonra, çeşmenin altında birkaç kez yıkanır. Yıkanan pirinçlerin suyu süzülerek kavrulan malzemeye eklenir. Ardından domates salçası, karabiber, kırmızı pul biber, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Malzemeye yarım çay bardağı su eklenir ve eklenen su çekilinceye kadar kavrulur. Kavrulmuş zeytinyağlı dolma içi bu aşamadan sonra hazır olacaktır.

Kıymalı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gr kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 şeker kaşığı nane
  • 1 şeker kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
  • 3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 4 diş sarımsak

Kıymalı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Pirinçler ayıklandıktan sonra, çeşmenin altında birkaç kez nişastası gidene kadar yıkanır. Uygun bir tavaya sıvıyağ eklenerek üzerine yıkanan pirinçler ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra pirincin üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. Eklenen su çekilene kadar kavrulmaya devam edilir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranıp, pirincin üzerine eklenir. Pirinç ile kuru soğan kavrulur. Üzerine kıyma, rendelenmiş domatesler, salça, nane, karabiber, tuz ve kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra harç ocaktan alınır. Tekrar ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş sarımsaklar eklenerek karıştırılır. Bu aşamada kıymalı dolma içi hazır hale gelir.

Ekstra Bilgiler

Dolma içi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır:

  • Pirinçlerin nişastasını tamamen gidermek için iyice yıkayın. Bu, dolmanın içinin taneli olmasını sağlar.
  • Kuru soğanları ince ince doğrayarak ya da rendeleyerek kullanmak, dolmanın daha homojen bir yapıya sahip olmasını sağlar.
  • Dolmalık fıstık ve kuş üzümü gibi ekstra malzemeleri önceden suda bekleterek kullanabilirsiniz. Bu, malzemelerin daha yumuşak olmasını sağlar.
  • Dolma içini hazırlarken malzemelerin iyice karıştığından emin olun. Homojen bir karışım, dolmanın her lokmasında aynı lezzeti almanızı sağlar.
  • İç harcı hazırlarken kullanılan suyun miktarını dikkatli ayarlayın. Fazla su, iç harcın çok yumuşak olmasına neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Badesu

20 Nisan 2024 Cumartesi

Arkadaşlar Selamün aleyküm biz üniversite öğrencileri olarak makarna yemekten bıktık. Biraz da değişik yemekler yapmak istiyoruz, aklımıza ilk gelen yemeklerden birisi de sarma. Sarmanın nasıl yapılacağını bilmiyoruz. Bu konuda bize sarma yapma tarifi verebilecek var mı? Dolma içi nasıl yapılır? Yardımcı olursanız seviniriz. Şimdiden herkese teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aleyküm selam, sarma yapmak aslında göründüğü kadar zor değil. Size basit bir sarma tarifi vereyim:

Malzemeler:
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kuru nane, pul biber
- 1/2 demet maydanoz
- Asma yaprağı (yeni yapraklar daha iyi olur)

Hazırlanışı:
1. Öncelikle pirinci yıkayıp süzün.
2. Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
3. Salçayı ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra pirinci ekleyin ve karıştırın.
4. Baharatları ve tuzu ekleyin, maydanozu ince ince doğrayıp ilave edin.
5. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
6. Asma yapraklarını kaynar suda hafifçe haşlayın ve süzün.
7. Yaprağın düz tarafı alta gelecek şekilde yayın, hazırladığınız iç harçtan bir kaşık koyun ve yaprağı sarın.
8. Tüm yaprakları sardı

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri