Dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak çeşitli tatlar elde edilebilir. Zeytinyağlı, kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içeriğinde kullanılan malzemeler, kişinin damak zevkine göre değiştirilebilir. Gelin hep birlikte dolma içi nasıl hazırlanır göz atalım. Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Çiğ)
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır? Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanır. Yıkanan pirinçler çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemeklik ince ince doğranır. Tercihe göre rende yapılabilir. Daha sonra sarımsaklar rendelenir. Malzemelerin üzerine sıvıyağ, domates salçası, biber salçası, nane, pul biber, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Bu aşamadan sonra zeytinyağlı dolma içi hazır olur. Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Kavrulmuş)
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır? Kuru soğanın kabukları soyularak ince ince doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan kuru soğanlar ve dolmalık fıstık eklenerek soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Pirinçler ayıklandıktan sonra, çeşmenin altında birkaç kez yıkanır. Yıkanan pirinçlerin suyu süzülerek kavrulan malzemeye eklenir. Ardından domates salçası, karabiber, kırmızı pul biber, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Malzemeye yarım çay bardağı su eklenir ve eklenen su çekilinceye kadar kavrulur. Kavrulmuş zeytinyağlı dolma içi bu aşamadan sonra hazır olacaktır. Kıymalı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler
Kıymalı Dolma İçi Nasıl Yapılır? Pirinçler ayıklandıktan sonra, çeşmenin altında birkaç kez nişastası gidene kadar yıkanır. Uygun bir tavaya sıvıyağ eklenerek üzerine yıkanan pirinçler ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra pirincin üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. Eklenen su çekilene kadar kavrulmaya devam edilir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranıp, pirincin üzerine eklenir. Pirinç ile kuru soğan kavrulur. Üzerine kıyma, rendelenmiş domatesler, salça, nane, karabiber, tuz ve kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra harç ocaktan alınır. Tekrar ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş sarımsaklar eklenerek karıştırılır. Bu aşamada kıymalı dolma içi hazır hale gelir. Ekstra Bilgiler Dolma içi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır:
|
Badesu
20 Nisan 2024 CumartesiArkadaşlar Selamün aleyküm biz üniversite öğrencileri olarak makarna yemekten bıktık. Biraz da değişik yemekler yapmak istiyoruz, aklımıza ilk gelen yemeklerden birisi de sarma. Sarmanın nasıl yapılacağını bilmiyoruz. Bu konuda bize sarma yapma tarifi verebilecek var mı? Dolma içi nasıl yapılır? Yardımcı olursanız seviniriz. Şimdiden herkese teşekkürler.
Cevap yazAdmin
20 Nisan 2024 CumartesiAleyküm selam, sarma yapmak aslında göründüğü kadar zor değil. Size basit bir sarma tarifi vereyim:
Malzemeler:
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kuru nane, pul biber
- 1/2 demet maydanoz
- Asma yaprağı (yeni yapraklar daha iyi olur)
Hazırlanışı:
1. Öncelikle pirinci yıkayıp süzün.
2. Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
3. Salçayı ekleyip birkaç dakika kavurduktan sonra pirinci ekleyin ve karıştırın.
4. Baharatları ve tuzu ekleyin, maydanozu ince ince doğrayıp ilave edin.
5. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
6. Asma yapraklarını kaynar suda hafifçe haşlayın ve süzün.
7. Yaprağın düz tarafı alta gelecek şekilde yayın, hazırladığınız iç harçtan bir kaşık koyun ve yaprağı sarın.
8. Tüm yaprakları sardı