Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen tariflerin başında gelir. Dolma çeşitleri taze dolmalık biber, kabak, patlıcan, soğan, domates ve patates gibi sebzelerle yapıldığı gibi, bu sebzelerin kurutulması ile de yapılabilir. Bunların yanında marul yaprağı, pazı ve asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzelerle de dolma yapılır. Dolmanın çeşitlerinde kullanılan ana malzemeler dolmanın ismini oluşturur. Midyeden yapılan midye dolması, patlıcan dolması, kabak dolması, biber dolması, kaburga dolması, lor dolması, işkembe dolması, ekmek dolması, bumbar dolması, halep dolması şeklinde anılırlar. Dolmaların en önemli püf noktaları genellikle iç malzemeleridir. Biber dolmalarında pirinç kullanılsa da bulgur ile yapılan dolma çeşitleri de vardır.

Dolmanın kıymalı, etli ve zeytinyağlı tarifleri de olur. Her dolmanın lezzeti birbirinden farklıdır. Dolmalar genellikle ayranla ya da yoğurt ile servis edilir. Zeytinyağlı dolmalar genellikle ılık ya da soğuk, etli ve kıymalı olanlar ise ılık olarak servis edilir. Yöresel kullanılan salçalar dolmaların tatlarını değiştirebilir. Bu tür yemekler genellikle o yörenin ismiyle anılırlar. Mesela Antep usulü dolma gibi isimler ile ünlenir. Diğer yandan da hanımların kendi kendilerine göre bazı yöntemler uygulayarak ortaya lezzetli görüntüler çıkarabilirler. Bu gerek malzeme farklılığı gerekse pişme yönteminde olabilir. Sizler için en fazla yapılan ve lezzet açısından da güzel olan tatları paylaşacağım. Mutlaka denemenizi öneririm.

Kıymalı Kabak Dolması: Dolma çeşitleri arasında ilginizi çekecek tariflerden biridir. Kabak ile hazırlanan yemeklerin en lezzetlisi budur belki de. Üstelik yapımı kolaydır.
  • 400 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 kg kabak (Orta büyüklükte hafif dolgun olsun)
  • 2-3 adet kuru soğan
  • Yarım demet taze nane
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı karabiber
  • 7-8 dal dereotu
  • 3-4 adet domates
  • Tuz
  • 1,5 kahve fincanı sızma zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
Kıymalı Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kabakları yıkayınız ve kabuklarını soyunuz. Kabakları ortadan ikiye kesip, içlerini oyarak çıkartınız. Böylece kabaklar dolmalık için hazır. İç harcını hazırlamaya geçelim. Pirinci yıkayıp, derin bir kabın içine koyunuz. İçine maydanoz ve isterseniz dereotu doğrayınız. Nane yapraklarını kıyıp, kuru soğanı ince ince doğrayarak ilave ediniz. Kıymasını, karabiberi ve tuzunu da ilave edip karıştırınız. 1 yemek kaşığı domates salçasını harcın içine koyunuz, kalanını da sosa ayırınız. Domatesleri isterseniz kabuklarını soyup harcın içine yerleştirin. Son olarak zeytinyağından biraz sosa ayırıp, harçla birlikte harmanlayınız. Hazırladığınız kabakların içine harçla doldurunuz. Zeytinyağında salçayı kavurup içine birazda su ilave ediniz. Sosu kabak dolmasının üzerinde gezdiriniz. Dolmanın suyu kabakların üzerini geçecek kadar olması yeterli. Orta ateşte kabak dolmasını pişirebilirsiniz. Kıymalı kabak dolması Afiyet olsun.

Dolma Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6