Etsiz biber dolması, özellikle yaz döneminde sıkça yapılan ve severek tüketilen bir Türk mutfağı klasiğidir. Zeytinyağlı olarak hazırlanan bu dolma, hem yapımı kolay hem de son derece lezzetlidir. Yazın ince kabuklu dolmalık biberler tercih edilerek hazırlanan bu lezzet, etsiz olduğu için biraz daha iri boyda biberlerle daha iyi sonuç verir. İç malzemesini özenle hazırladığınızda, dolmanızın tadına doyum olmaz. Dolmalara lezzet veren unsurlar, içinde kullanılan malzemelerdir. Bu nedenle elinizi korkak alıştırmadan, özellikle yeşillikler ve zeytinyağı kullanarak damak lezzetinizi artırabilirsiniz. Şimdi etsiz biber dolmasını nasıl yapacağınızı adım adım ele alalım. Etsiz Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Etsiz Biber Dolması Nasıl Yapılır? Öncelikle dolmalık biberlerin çekirdeklerini ve saplarını ayıklayın. Biberleri yıkayarak, süzgeçte sularının iyice süzülmesini sağlayın. Siz de bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlamaya başlayın. Harcı kavurarak yapmak, daha kokulu ve lezzetli bir sonuç verir. İsteyenler harcı çiğden de yapabilir. Çiğden yaparsanız, bütün malzemeleri doğrayarak karıştırmanız yeterlidir. Ancak dolmalık fıstıkları az kavurmalısınız. Geniş bir tavada zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları kavurmaya başlayın. Biraz sararınca içine yemeklik doğranmış kuru soğanları ekleyin. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. İçine yıkadığınız pirinci ekleyerek kavurmaya devam edin. Pirinçler beyazlamaya başladığında, salçayı ilave edin. Salçanın kokusu çıkınca, kabukları ayıklanmış ve minik doğranmış domatesleri ekleyin. Bu esnada harcı karıştırmaya devam edin. İçine kuru naneyi, karabiberi ve tuzu ekleyin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyarak, harca ilave edin. İç harç suyunu çekince ocağı kapatabilirsiniz. Artık biberleri doldurmaya başlayabilirsiniz. Önce dolmalık biberlerin içlerini hafifçe tuzlayın. Bu, dolmanın daha lezzetli olmasını sağlar. Sonra her bir biberin içini fazla sıkıştırmadan harçla doldurun. Üzerlerinde bir parmak kadar boşluk kalsın. Bu boşluğa kestiğiniz domates dilimlerini koyun. Biber dolmalarını yayvan ve fazla derin olmayan bir dolma tenceresine yerleştirin. Üzerine tavada zeytinyağı ve domates salçasını kızdırıp, sıcak su ilave ettiğiniz sosu gezdirin. Etsiz biber dolması için koyacağınız suyun miktarı biberleri az geçmelidir. Fazlasını koymayın. Gerekirse pişerken içine sıcak su ilave edebilirsiniz. Tencereyi ocağa koyarak kaynamaya başlayın. Kaynayınca hemen ocağı kısın. Bu şekilde dolmaları kısık ateşte pişirin. Ocaktan indirince, etsiz biber dolmasını ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt ikram etmeyi unutmayın. Afiyet olsun. |