Biber dolması, çeşitli sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı hazırlandıktan sonra bir sebzenin içerisine doldurulması işlemidir. Ancak dolma denildiğinde akla ilk gelen genellikle biber dolmasıdır. Her ne kadar basit bir yemek tarifi gibi görünse de, uygun bir biçimde yapılmadığı takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak mümkündür. Biber dolmasının pişme süresi, zeytinyağlı ya da kıymalı yapılmasına bakılmaksızın belirli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşir. Pişme Süresini Etkileyen Faktörler Biber dolmasının kıymalı ya da kıymasız olması pişme süresini etkilememektedir. Ayrıca, kullanılan biberlerin küçük ya da büyük olmaları da pişme süresi konusunda belirleyici değildir. Pişme süresini belirleyen ana unsur, biberlerin içerisine konulan iç harcın miktarıdır.
Ateşin Yüksekliği ve Pişirme Süresi Ateşin yüksekliği de önemli bir faktördür. Yüksek ateş üzerinde biber dolmasını daha çabuk pişirmeye çalışmak, biberlerin içerisindeki iç harcın orta kısmının diri kalmasına neden olacağından dolayı doğru bir yöntem değildir. Bu nedenle, orta ateşte pişirmek en ideal yöntem olacaktır. Ekstra Bilgiler Biber dolmasını pişirirken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası daha bulunmaktadır:
Sonuç olarak, biber dolmasının pişme süresi, iç harcın miktarı ve ateşin yüksekliği gibi faktörlere bağlıdır. Orta ateşte, iç harcı fazla olmayan biber dolmaları yaklaşık otuz dakika, içi daha fazla dolu olanlar ise kırk dakika kadar pişirilmelidir. Bu püf noktalarına dikkat ederek, mükemmel biber dolması yapabilirsiniz. |
Oya
18 Nisan 2024 PerşembeKıymalı da olsa biber dolması hazırlarken aynı sürede pişirmemiz gerektiği belirtilmiş yazıda. Bu durumda kıymayı daha öncesinden biraz pişirmemiz mi gerekiyor yani? Yoksa çiğ halde dolmamın içeresine mi koyacağız? Bu konuda kafam karıştı. Önce kıymaları pişirmezsek eğer diğer malzemeler belki tam pişer ama et çiğ kalır.
Cevap yazAdmin
18 Nisan 2024 PerşembeMerhaba Oya Hanım,
Kıymalı biber dolması yaparken kıymayı önceden pişirmenize gerek yok. Kıyma, dolmanın içinde diğer malzemelerle birlikte pişecektir. Dolmanın iç harcını hazırlarken kıymayı çiğ olarak ekleyebilirsiniz. Dolma pişerken kıyma da diğer malzemelerle birlikte güzelce pişecek ve lezzetini verecektir. Endişe etmeyin, tarifte belirtilen süre boyunca pişirdiğinizde kıymanız da tam kıvamında olacaktır.
Afiyet olsun!