Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması

Pırasa dolması, pırasayı sevmeyenlerin bile beğenerek yiyeceği bir yemektir. Pırasa dolması yapmak istiyorsanız, mümkün olduğunca kalın pırasalar tercih etmelisiniz. Pırasaların sadece beyaz kısımlarını kullanacağız. Yeşil yapraklarını da yıkadıktan sonra tencerenin dibine koyabilirsiniz. Bu, dolmanızın dibi tutmasını engeller ve pırasanın besleyiciliğinden ve lezzetinden yararlanmanızı sağlar. Bu kolay tarifi rahatlıkla hazırlayıp sunabilirsiniz. Evinizde pırasa sevmeyenler varsa, bu tarifle fikirlerini değiştirebilirsiniz. İsterseniz pırasa dolmasını birlikte yapalım. Hepinize kolay gelsin.

Pırasa Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet kalın pırasa
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 300 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 6-7 dal dereotu
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz ve kimyon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Sosu İçin

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?

Dolma yapmak için aldığınız pırasaları 1-2 gün dışarıda bekletirseniz, daha kolay katlarına ayırabilirsiniz. Bu yöntemi tavsiye ederiz. Yumuşayan pırasalar daha kolay ayrılır. Kalın pırasa kullanmaya dikkat etmelisiniz. Pırasaları yaklaşık 7-8 cm boyunda kesin. Katlarını parmağınızla bastırarak yuvarlak şekilde ayırın. Önceden yıkarsanız daha iyi olur. Katlara ayırınca zorlanmazsınız.

Şimdi pirinci güzelce yıkayın. İçine kıymayı koyarak karıştırın. Sarımsakları ve soğanı yemeklik ince doğrayın. Domatesi rendeleyerek içine koyun. Maydanoz ve dereotunu ince kıyıp ekleyin. Domates ve biber salçasını, zeytinyağını, tuzunu ve diğer baharatları ekleyerek, pırasa dolmasının harcını tamamlayın. İyice karıştırarak dolmanın yapımına geçin. Eğer iç harç fazla kuru olursa, çok az su ekleyebilirsiniz.

Katlarına ayrılmış olan pırasaların içine, baş kısmında bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde harçtan doldurun. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibine pırasaların kullanmadığınız yeşil yapraklarını ve maydanoz saplarını yerleştirin. Bunların üstüne hazırladığınız pırasa dolmalarını dizebilirsiniz. Hepsini doldurduktan sonra, sosunu hazırlamaya geçin.

Tavanın içinde tereyağını biber salçası ile kavurmaya başlayın. İçine tuzunu ve nar ekşisini ekleyin. Yaklaşık 2-3 su bardağı sıcak su ekleyerek, bir taşım kaynatın. Sos hazır olduğunda, bunu pırasa dolmasının üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Bu tarifi beğeneceğinizi tahmin ediyoruz. Konuklarınıza sıcak olarak pırasa dolması ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri