Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi

Enginar Dolmasının Özellikleri

Enginar, ömrü kısa olan ve özellikle kış sonuna doğru pazarlarda bulunabilen bir sebzedir. Enginar dolması yapmak için en iyi zaman, enginarın taze olduğu dönemlerdir. İlerleyen zamanlarda enginar yaprakları sertleşmeye başlayacağından dolma yapımı için uygun olmaz. Enginar, karaciğer sağlığına faydalı bir sebze olduğundan, beslenme düzeninize dahil etmeye özen göstermelisiniz. Etli ve zeytinyağlı yemekleri, salataları ve dolması gibi çeşitli tariflerde kullanabilirsiniz.

Malzemeler ve Hazırlık

Enginar dolması için gerekli malzemeler:

  • 4 adet dolmalık enginar
  • 6 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 3 adet taze soğan
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

Enginarın Hazırlanması

Öncelikle enginarları ayıklamanız gerekmektedir. Enginarın saplarını kesin ve üstten baş kısmından yaklaşık 2 parmak kadar bıçakla kesin. Dışında bulunan büyük olasılıkla sert olan yapraklarını kopararak çıkarın. Bu aşamada enginarı tezgâhın üzerine ters çevirerek koyun ve tepesinden hafifçe bastırarak yapraklarının aralarının açılmasını sağlayın. Hazırladığınız yarım limon suyu eklenmiş suyu yanınıza alın. Enginarın en ortasında bulunan tüylü kısmı bir tatlı kaşığı yardımıyla temizleyin ve enginarı limonlu suyun içine atarak kararmasını önleyin. Diğer enginarları da aynı şekilde ayıklayın.

İç Harcın Hazırlanması

Önce kuru soğanı incecik yemeklik doğrayın. Taze soğanları da incecik doğrayın. Dereotunu ayıklayıp ince kıyın. Yıkanmış pirinci, zeytinyağını, tuz ve karabiberi ekleyip malzemeyi iyice karıştırın. Hazırladığınız iç harcı enginarların aralanmış yaprakları arasına ve orta göbeğine kaşıkla doldurun. Dört enginarı da doldurduktan sonra bunları tencerenin içine yerleştirin.

Enginar Dolmasının Pişirilmesi

Uygun boyda bir tencereye dolmaları yerleştirin ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Sıcak suyunu ekleyin ve tencereyi ocağa koyun. Önce yüksek ateşte kaynatın, ardından altını kısarak yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Enginar dolması piştikten sonra ılık olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Enginarın karaciğer sağlığı dışında sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Ayrıca, enginarın antioksidan özellikleri de bulunmaktadır, bu da vücudu serbest radikallere karşı korur. Enginar dolmasını yaparken malzemelerin taze ve kaliteli olmasına özen gösterirseniz, elde edeceğiniz sonuçlar da daha lezzetli olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri