Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber

Dolma biber, dolma yemekleri arasında en çok sevilenlerinden biridir. Biber dolması, hemen her evde sevilerek yenilir ve farklı şekillerde hazırlanabilir. İster fırında ister tencerede yapabilirsiniz. Sade pirinç ile ya da kıyma ile harç hazırlayarak biber dolması yapılabilir. Her iki türü de oldukça lezzetlidir, ancak et severler genellikle kıymalı biber dolmasını tercih ederler. Hazırlama aşamaları her iki türde de aynıdır. Etli olan versiyonda tek fark, salçayı kavurduktan sonra kıyma ilavesi yapmaktır. Tabii ki, et kullanılmadığında pirinç miktarı buna göre artırılmalıdır.

Kıymalı Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 15 adet dolmalık biber
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet büyük domates
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 150 gram kıyma
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz

Kıymalı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Biber dolmasının yapılışı için ilk olarak dolma için seçilmiş olan çok büyük olmayan dolmalık biberler yıkanır ve sap kısımları oyulur. Bu işlemi elinizle yaparken biberleri zedelememeye dikkat etmelisiniz. Biberler zedelenince iç harcı dışarı çıkar. Eliniz ile yapamıyorsanız piyasada bu işlem için biber oyucu aletler satılmaktadır; bunları kullanarak oyabilirsiniz. Biberler oyulunca bir kenara alınır ve iç harç hazırlanmaya başlanır.

İç harcı için bir adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve tavaya alınır. Üzerine yarım su bardağı sıvı yağ ilave edilir. Tava ocağa alınır ve ocak açılarak soğanlar kavrulmaya başlanır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından bir yemek kaşığı salça ilave edilir. Salça da kavrulunca pul biber, karabiber, kıyma, nane, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve yıkanmış pirinç eklenir ve iyice karıştırılır. Ardından bir buçuk su bardağı su konulur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince ocağın altı kapatılır. İç harç biraz soğuyunca daha önce oyulmuş olan biberlerin içleri doldurulur.

Doldurulan biberlerin ağızlarını kapatmak için iki adet domates dilimlenir. Biberlerin ağızları kapatılır ve tencereye dizilir. Yarım su bardağı sıvı yağ, bir yemek kaşığı salça ve biraz tuz bir kâsede çırpılır. Bu karışım biberlerin üzerine ilave edilir. Üzerini geçecek kadar da su eklenir ve ocağa alınır, altı açılır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince bir saat kadar dinlendirilir ve ardından servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Biber dolması yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Dolmalık biberlerin taze ve diri olması, dolmanın lezzetini artırır. Ayrıca, iç harcın iyi kavrulması ve baharatların dengeli kullanımı da önemlidir. Dolmanın yanında yoğurt ile servis edilmesi, lezzetini daha da artırır. Farklı bir aroma katmak isterseniz, dolmanın içine kuş üzümü veya dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?