Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lezzeti ile olduğu kadar sunum şekliyle de göz dolduran kavun dolması, birçok kişi tarafından pek fazla bilinmez. Bazı kişilerin ise ilk defa duyduğuna eminim. Çünkü bu lezzetli tarif Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek çeşidi değildir. Ancak Osmanlı saray mutfağında oldukça büyük öneme sahip olan kavun dolması, birçok padişah tarafından severek tüketilmiş bir dolma türüdür. Tatlı ve tuzlunun bir arada kullanıldığı farklı bir damak tadına sahip olan kavun dolması, birçok baharatla zenginleştirildiğinde ortaya inanılmaz bir lezzet çıkar. Farklı lezzetler arayanlar için iyi bir seçenek olacak kavun dolması tarifini sizler için paylaştım. Denediğinizde gerçekten lezzetine hayran kalacaksınız.

Kavun Dolması Malzemeleri

  • 1 adet kokulu kavun
  • 400 gram kuzu kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı baldo pirinç
  • 1 fincan dolusu Şam fıstığı içi
  • 1 fincan dolusu badem
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı biberiye
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kavun Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kokulu kavunu iyice yıkayın ve sap kısmından kapak şeklinde kesin. Kavunun içini ve çekirdeklerini temizledikten sonra içini doldurulacak şekilde biraz oyun. Kabuğunun kolay soyulması için bademlerin üzerine biraz su ekleyip beklemeye bırakın. Ardından pirinci iyice yıkadıktan sonra üzerine bir çay bardağı su ve biraz tuz ilave edip yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Ayrı bir tavanın içerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyip ince ince doğramış olduğunuz kuru soğanı ilave ettikten sonra soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve içerisine kuzu kuşbaşını da ilave edip ocağın altını kısın. Kısık ateşte etleriniz kavrulurken bu arada suda bekleyen bademlerin kabuğunu soyun. Şam fıstığı içi ve kuş üzümünü kabuğu soyulmuş bademlerle beraber kavrulan etlerin içerisine ilave edip son olarak haşlanan pirinç ve dolma iç malzemesinin baharatlarını da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. Kavun dolmasının iç malzemeleri biraz soğuduktan sonra içini oyduğunuz kavunun içerisine doldurun ve kavunun sap kısmından kesmiş olduğunuz kapağı üzerine kapatarak bir fırın tepsisinin içerisinde yerleştirin. Fırın tepsisini 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürerek yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özay

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Kavun dolmasının içine et ve ޞam fıstığı koymak ne kadar doğru? Kendi başına kavun tatlı bir meyve ve bu malzemelerle bir araya gelince tadı nasıl oluyor, deneyen var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Özay, kavun dolması gibi alışılmışın dışında olan tarifler bazen önyargıyla karşılanabiliyor. Ancak, tatlı ve tuzlunun bir araya geldiği yemekler dünyanın birçok mutfağında bulunuyor ve çok da sevilerek tüketiliyor. Kavunun tatlılığı, etin lezzeti ve ޞam fıstığının kıtır kıtır dokusuyla bence gayet ilginç ve denemeye değer bir tarif olabilir. Bu tür farklı kombinasyonlar yeni damak zevklerini keşfetmek için harika bir fırsat sunar. Deneyip kendi fikrini oluşturmak en iyisi!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri