Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması

Anadolu'nun her yöresinin kendine has farklı yemek kültürleri vardır. Anadolu, bir geçiş bölgesi olduğu için bağrında birçok lezzeti barındırmaktadır. Bu lezzetlerden biri de zeytinyağlı yemeklerden olan Kırmızı Biber Dolmasıdır. Kırmızı biber, parlak rengi ve etli yapısıyla iştah açar. Kırmızı biberin acı ve tatlı çeşitleri vardır. Kırmızı biber dolması, kıymalı veya zeytinyağlı (kıymasız) yapılabilir. Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde genelde harcı acılı, sumak ekşili ve ince kıyılmış et konularak yapılırken, batı ve güneyde zeytinyağlı dolmalar daha çok tercih edilmektedir.

Zeytinyağlı kırmızı biber dolması, fırında ve tencerede yapılabilir. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. Sulu yemeklerin yanında veya ana yemek olarak düşünülebilir. Çoğu dolmada olduğu gibi yanında yoğurtla servisi uygundur.

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Malzemeleri

  • 8 adet kırmızı biber
  • 1 kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 fincan zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 5 su bardağı kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Biberlerin sap kısımlarının biraz altından yarım kesilir. Çekirdek kısmı çıkarılır ve biberin şapka kısmı bırakılır (isteğe göre kesilmeyip kapak olarak domates dilimi konulabilir). Yanlardan kürdanla iki üç delik yapılır, böylece içinin daha iyi pişmesi sağlanacaktır. Pilavlık pirinç, nişastası gidene kadar iyice yıkanır. Bulgur yıkanır ve bir kaba alınır. Soğanlar ince ince doğranır ve pirincin olduğu kaba konulur. Maydanozun dörtte üçü ince ince doğranır ve harca eklenir. Salça ve yağ harca konur. Sarımsak ince rende ile rendelenir ve harca eklenir. Tuz, karabiber, nane eklenir. 1 bardak kaynamış su harca ilave edilir ve harç karıştırılır.

Hem ocağa hem fırına konulabilecek küçük derin bir tepsi hazırlanır. Hazırlanan harç tatlı kaşığıyla biberlerin içine doldurulur ve biberler dik olarak dizilir. Üzerini geçmeyecek şekilde kaynamış sıcak su konur. Ocakta kısık ateşte 25 dakika kapağı yarı açık olarak pişirilir. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirilir. Yumuşak kıvama gelip pişince, 180 derece önceden ısıtılmış fırına (kapaksız olarak) verilir. 10 dakika sonra kızarmış dolmalar dinlenmeye alınır ve sonra sıcak olarak servis edilebilir. (Fırına vermeden önce piştiğine emin olun)

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uğuray

21 Temmuz 2024 Pazar

Zeytinyağlı kırmızı biber dolması yaparken biberlerin içinin tam olarak pişmesi için kürdanla delik açmak neden önemlidir? Bu adımı yapmazsak dolmaların pişmesinde sorun olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uğuray,

Zeytinyağlı kırmızı biber dolması yaparken biberlerin içinin tam olarak pişmesi için kürdanla delik açmak, buharın ve ısının biberin içine daha kolay nüfuz etmesini sağlar. Eğer bu adımı atlamazsanız, biberlerin iç kısmı daha hızlı ve eşit şekilde pişer, dolayısıyla dolmanın iç harcı da daha iyi pişmiş olur. Bu adımı yapmazsanız, biberlerin dışı pişerken içi çiğ kalabilir veya pişme süresi uzayabilir. Bu yüzden kürdanla delik açmak, dolmaların pişmesinde önemli bir rol oynar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri