Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması: Anadolu'nun her yöresinin kendine has farklı yemek kültürleri vardır. Çünkü Anadolu bir geçiş bölgesi olduğu için bağrında birçok lezzeti barındırmaktadır. Bu lezzetlerde biri de zeytinyağlılardan olan, Kırmızı Biber Dolmasıdır. Kırmızı biber parlak rengi ve etli yapısıyla iştah açar. Kırmızı biberin acı ve tatlı çeşitleri vardır. Kırmızı biber dolması kıymalı veya zeytinyağlı (Kıymasız) yapılabilir. Doğu ve Güney Doğu Bölgelerinde genelde harcı acılı, sumak ekşili, ince kıyılmış et konularak yapılırken, batı ve güneye doğru zeytinyağlı dolmalar daha çok tercih edilmektedir. Zeytinyağlı kırmızı biber dolması fırında ve tencerede yapılabilir. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. Sulu yemeklerin yanında veya ana yemek olarak düşünülebilir. Çoğu dolmada olduğu yanında yoğurtla servisi uygundur.

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması malzemeleri
  • 8 adet kırmızı biber
  • 1 kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 fincan zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 5 su bardağı kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Yarım çay kaşığı karabiber
Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Biberler sap kısımlarının biraz altından yarım kesilir. Yani çekirdek kısmı kesilir, çıkarılır. Biberin şapka kısmı bırakılır. (İsteğe göre kesilebilir. O zamanda kapak olarak domates dilimi konulur.) Yanlardan kürdanla iki üç delik yapılır. Böylece içinin daha iyi pişmesi sağlanacaktır. Pilavlık pirinç, nişastası gidene kadar iyice yıkanır. Bulgur yıkanır. Bir kaba alınır. Soğanlar küp-küp (İnce ince) doğranır. Pirincin olduğu kaba konulur. Maydanozun 4/3'ü ince ince doğranır, harca eklenir. Salça ve yağ harca konur. Sarımsak ince rende ile rendelenir. Harca eklenir. Tuz, karabiber, nane eklenir. 1 bardak sıcak kaynamış su harca ilave edilir. Harç karıştırılır. Hem ocağa hem fırına konulabilecek küçük derin bir tepsi hazırlanır. Hazırlanan harç tatlı kaşığıyla biberlerin içine doldurulur. Biberler dik olarak dizilir. Üzerini geçmeyecek şekilde kaynamış sıcak su konur. Ocakta kısık ateşte 25 dakika kapağı yarı açık olarak pişirilir. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirilir. Yumuşak kıvama gelip pişince 180 derece önceden ısıtılmış fırına (Kapaksız olarak) verilir. 10 dakika sonra kızarmış dolmalar dinlenmeye alınır. Sonra sıcak olarak servis edilebilir. (Fırına vermeden önce piştiğine emin olun)

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri

Oktay Usta Dolma Tarifleri ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6