Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap dolması, adıyla sizlere biraz yabancı gelse de aslında bu hemen her evde yapılan bir dolma türüdür. Bildiğiniz kurutulmuş patlıcanla yapılan bir dolmadır. Ancak en önemli özelliği dolmanın bildiğimiz kıyma ile değil, satır kıyması denilen etin ince ince doğranması ile elde edilen kıyma ile yapılmasıdır. Satır kıyması ülkemizde genellikle Güneydoğu mutfağında yaygındır. Satır denilen keskin bir bıçakla etin kıymadan az irice şekilde kıyılmasıyla elde edilir. Etin fazla ezilmemiş olması nedeniyle kıymadan daha lezzetli oluyor. Bunu evde kendiniz yapamasanız bile, kasaplara yaptırabilirsiniz. Ayrıca Arap dolması ekşili bir dolmadır. Tadını beğeneceğinizi umuyoruz. Bu lezzetli dolmayı hep birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Arap Dolması İçin Gerekli Malzemeler
  • 400 gram satır kıyması
  • 30 adet kuru patlıcan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Sumak ya da limon tuzu
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
Arap Dolması Nasıl Yapılır?

Önce kuru patlıcanları kaynamış suyun içinde 10 dakika kadar haşlayın. Bu süreyi uzatmayın, çünkü patlıcanlar dağılabilir. Bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. İnce doğranmış soğan, kıyılmış sarımsak, satır kıyması, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber, biber salçası ve zeytinyağı iyice harmanlanır. Daha sonra patlıcanların içine yarı yarıya harçtan doldurmaya başlayın. Patlıcanların ağzını elinizle sıkarak tencereye dizin. En son olarak tencereye biraz zeytinyağı gezdirin. Arap dolmasının üzerine sıcak su ilave ederek, yaklaşık 50 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişmesine yakın içine sumak ekşisini ya da limon tuzunu atın. Arap dolmasını sıcak olarak servis tabağına alarak, yanında yoğurtla birlikte ikram edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Arap dolması, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıkça yapılan bir yemektir. Bu dolmanın en önemli özelliklerinden biri de kullanılan baharatlardır. Sumak ve limon tuzu, dolmaya ekşi bir tat katarak lezzetini artırır. Ayrıca, dolmanın iç harcına ek olarak ince doğranmış maydanoz veya nane de ekleyebilirsiniz. Bu, dolmaya ekstra bir aroma katacaktır. Patlıcanların haşlanma süresine dikkat etmek önemlidir; fazla haşlanırsa patlıcanlar dağılabilir ve dolmanın şekli bozulabilir. Dolmanın pişme süresi boyunca kapağını sık sık açmamaya özen gösterin, buharın kaçmaması dolmanın daha iyi pişmesini sağlar.

Afiyet olsun!

Arap Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Güncel

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber İçi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6