Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma, Zeytinyağlı yemeklerin başında gelen zeytinyağlı dolma kalabalık sofraların vazgeçilmezleri arasında ilk sırada gelmektedir. Zeytinyağlı dolmanın lezzetinin fazla olmasını istiyorsanız kuru soğanı fazla kullanmanız gerekmektedir. Bu önemli püf noktalarından bir tanesidir. Diğer önemli olan püf noktaları ise dolmanın pirincinin hafif diri kalacak şekilde kavrulması ve hazırlanan dolmaların kısık ateşte ağır ağır pişirilmesidir. Bu noktalara dikkat edilerek hazırlanan dolmalar tabiri caizse parmak yedirten cinste olacaktır bunun garantisini sizlere gönül rahatlığı ile verebilirim.

ZeytinYağlı Dolma Malzemeleri
  • Beş adet orta boy taze dolmalık biber
  • Üç adet orta boy taze patlıcan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir buçuk su bardağı pirinç
  • Üç su bardağı sıcak su
  • Bir adet orta boy domates
  • İki çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Bir çorba kaşığı kuş üzümü
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki yemek kaşığı nane
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı yenibahar
Zeytin Yağlı Dolma Nasıl Yapılır?

Orta boy taze dolmalık biberlerin sap kısmını ayıklayın patlıcanların da içini oyun hem biberlerin hem de patlıcanların iç kısmını tuzlayın ve bir kenara ayırın. İç harcını hazırlamak için uygun bir tencerenin içine ince ince doğramış olduğunuz kuru soğanı ve yarım çay bardağı zeytinyağını ilave ederek ocağın üzerine alarak kavurmaya başlayın. Sizde bu sırada kuş üzümünün saplarını ayıklayın ve ılık su içinde bekletin pirinçleri de soğuk su ile iyice yıkayın ve süzün. Kavrulan soğanların üstüne dolmalık fıstıkları ilave ederek fıstıklar renk alıncaya kadar kavurun. Fıstıklarında rengi döndükten sonra yıkanmış ve süzülmüş olan pirinci, suyu süzülmüş kuş üzümünü, tuz, nane, karabiber, yenibahar, toz şekeri de katıp iyice karıştırın.

Yaklaşık olarak iki su bardağı sıcak suyu da ilave ederek iç harcı pişirmeye bırakın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta pirinçlerin hafif diri kalacak şekilde pişirilmesidir. Pişen dolma harcının soğuması için biraz bekledikten sonra tuzlanmış olan biber ve patlıcanları bu harç ile doldurun. Yalnız çok doldurmamaya özen gösterin çünkü pişme esnasında biber ve patlıcanları içinden pirinçler taşabilir. Dolmaların ağzını da iri doğranmış domatesler ile kapatın ve tencereye dik bir şekilde dizin. Ayrı bir kâse içerisinde zeytinyağlı ve sıcak su karışımını dolmaların üzerinde gezdirin. Sıcak sulu karışım dolmaların yarısına gelecek şekilde ayarlayın. Dolmaların kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakın. Kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika boyunca pişirin. Dolmalar piştikten sonra soğuyup ılık olmasını beklemeniz gerekmektedir. Soğumuş olan dolmaları artık servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Zeytinyağlı Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Kuru Patlıcan Dolması Zeytinyağlı

Güncel

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6