Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan dolması tarifi, soğan dolması Türk mutfağında geleneksel olarak yapılan ve genelde ana sıcak olarak kullanılan bir dolma türüdür. Özel günlerde, davet masalarında ya da ortaya değişik bir tarif çıkarmak istendiğinde yapılabilir. Soğan dolması dolma tarifleri arasında sıkça adı geçse de pek tercih edilmeyen ancak oldukça lezzetli bir dolma tarifidir. Daha önce hiç soğan dolması denemeyenler için muhteşem bir deneyim olacak soğan dolması tarifine birlikte göz atalım.

Doğan Dolması Tarifi İçin Gerekli Malzemeleri
  • 10 tane orta büyüklükte kuru soğan+1 tane orta boy iç harç için
  • 400 gr kıyma
  • 2 tane orta büyüklükte domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 şeker kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yarım şeker kaşığı kimyon
  • Yarım şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 şeker kaşığı nane
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • Dereotu, maydanoz ve taze nane
  • Yeterli miktarda tuz
Soğan Dolması Tarifi Sosu için
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı nane
Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

10 tane orta büyüklükte olan kuru soğanın kabukları soyularak, ortadan ikiye kesilir. Tüm soğanlar aynı şekilde hazırlanarak uygun bir tencereye alınır. Soğanların üzerini geçecek şekilde su eklenir. Suyun üzerine 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ve tuz ilave edilir. Soğanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar sarılacak yumuşaklığa ulaştığında ocağın altı kapatılır. Soğanlar bir süzgeç yardımı ile sudan çıkarılarak soğumaya bırakılır.7
Bu arada iç harcı hazırlanır. Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile birkaç el yıkanır. Suyunu süzdükten sonra karıştırma kabına alınır. İçine, kıyma, yarım çay bardağı sıvıyağ, 1 tane ince kıyılmış ya da rendelenmiş soğan, kabukları soyulup minik doğranmış domates, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane, biber ve domates salçası, tuz, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış nane, dereotu ve maydanoz eklenerek hafifçe karıştırılır.

Soğuyan kuru soğanlar yaprak yaprak ayrılır. Her bir soğan yaprağına iç harçtan koyularak yaprak dolması şeklinde sarılır. Sarılan yapraklar itina ile uygun bir tencereye sıralanır. Soğan ve iç harç bitene kadar soğanlar aynı şekilde sarılıp, tencereye dizilir.

Dolmanın sosu için ufak bir tencereye tereyağı eklenerek eritilir. Yağ eridikten sonra üzerine domates salçası eklenip kavrulur. Kırmızı pul biber, karabiber ve nane ilave edilip 1 dakika kadar daha ocakta bekletilerek ocaktan alınır. Hazır hale gelen sos sarılan soğan dolmalarının üzerine eşit şekilde dökülür. Üzerine tekrar 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenerek dolma kısık ocakta pişmeye bırakılır. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kısık ocakta pişirilir ve sıcak olacak şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.

Soğan Dolması Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6