Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi

Soğan dolması, Türk mutfağında geleneksel olarak yapılan ve genellikle ana yemek olarak tercih edilen bir dolma türüdür. Özel günlerde, davet masalarında veya farklı bir tarif denemek istendiğinde yapılabilir. Soğan dolması, dolma tarifleri arasında sıkça adı geçse de pek tercih edilmeyen ancak oldukça lezzetli bir seçenektir. Daha önce hiç soğan dolması denememiş olanlar için bu tarif harika bir deneyim sunar. Şimdi, lezzetli ve besleyici soğan dolması tarifine birlikte göz atalım.

Gerekli Malzemeler

  • 10 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 tane orta boy soğan (iç harç için)
  • 400 gram kıyma
  • 2 tane orta büyüklükte domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 şeker kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım şeker kaşığı kimyon
  • Yarım şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 şeker kaşığı nane
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • Dereotu, maydanoz ve taze nane
  • Yeterli miktarda tuz

Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı nane

Soğan Dolması Nasıl Yapılır?

10 tane orta büyüklükte kuru soğanın kabukları soyulup ortadan ikiye kesilir. Tüm soğanlar aynı şekilde hazırlanarak uygun bir tencereye alınır. Soğanların üzerini geçecek şekilde su eklenir. Suyun üzerine 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ve tuz ilave edilir. Soğanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğanlar sarılacak yumuşaklığa ulaşınca ocağın altı kapatılır. Soğanlar bir süzgeç yardımıyla sudan çıkarılarak soğumaya bırakılır.

Bu arada iç harcı hazırlanır. Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile birkaç defa yıkanır. Suyunu süzdükten sonra karıştırma kabına alınır. İçine kıyma, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tane ince kıyılmış ya da rendelenmiş soğan, kabukları soyulup minik doğranmış domates, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, kuru nane, biber ve domates salçası, tuz, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış nane, dereotu ve maydanoz eklenerek hafifçe karıştırılır.

Soğuyan kuru soğanlar yaprak yaprak ayrılır. Her bir soğan yaprağına iç harçtan koyularak yaprak dolması şeklinde sarılır. Sarılan yapraklar itina ile uygun bir tencereye sıralanır. Soğanlar ve iç harç bitene kadar aynı şekilde sarılıp tencereye dizilir.

Dolmanın sosu için ufak bir tencereye tereyağı eklenerek eritilir. Yağ eridikten sonra üzerine domates salçası eklenip kavrulur. Kırmızı pul biber, karabiber ve nane ilave edilip 1 dakika kadar daha ocakta bekletilerek ocaktan alınır. Hazır hale gelen sos, sarılan soğan dolmalarının üzerine eşit şekilde dökülür. Üzerine tekrar 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenerek dolma kısık ateşte pişmeye bırakılır. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muhyiddin

11 Temmuz 2024 Perşembe

Soğan dolmasını yaparken soğanları haşladığımda ne kadar yumuşamalı, tam olarak ne kadar süre haşlamam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Muhyiddin, soğan dolması yaparken soğanları haşlarken dikkat etmen gereken en önemli nokta, soğanların çok fazla yumuşamayıp, dolma yapılacak kadar esnek hale gelmesidir. Genellikle orta boy soğanları kaynar suda yaklaşık 10-15 dakika haşlamak yeterli olur. Soğanları kontrol etmek için bir çatal ya da bıçak kullanarak hafifçe bastırabilirsin; eğer kolayca batıyor ama dağılmıyorsa, yeterince haşlanmış demektir. Umarım bu bilgi işine yarar, şimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Güncel

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri