Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması, Mumbar dolması, kokoreçten hoşlanan insanların yabancılık çekmeden tüketebileceği yöresel bir olan tattır. Özellikle doğu ve Güneydoğu çevresinde yapılan bu sakatat yemeğinin kendine has bir lezzeti bulunmaktadır. Hiç kokoreç tüketmedim. Herhangi bir yerde yapılan, işkembe, mumbar gibi yemekleri de asla yiyemem. Çünkü bu sakatatların temizlenmesi oldukça özen ve uzun bir vakit gerektiriyor. Hangi lokanta da bu kadar titiz davranılır bilinmemektedir. Mumbar dolması en güzel kuzu ya da oğlakların kalın bağırsağından meydana gelir. Bu güzel olan yöresel yemeğimizin yapımı ise

Mumbar Dolması Malzemeleri
  • 1 adet kadar kuzu ya da keçi bağırsağı
  • 1 çay bardağı kadar bulgur
  • Yarım çay bardağı kadar pirinç
  • 1 adet kadar orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kadar salça
  • 5 ve 6 dal kadar maydanoz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı kadar kuru reyhan (Nane ya da kekik de olabilir)
  • Toz kırmızı biber, tuz
  • Temizlemede kullanmak için limon ve sirke
Mumbar dolması nasıl yapılır?

İlk önce bağırsakları ters çevirip, birkaç kere yıkanır. İçerisinde bir yemek kaşığı kadar sirke ve bir tatlı kaşığı kadar tuz atıp ovalanır. 2 ve 3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu olayı 3 kere tekrarlayın. 4. Etapta yarım limon suyu ve kabuklarını koyup ovalayın. 2 saat kadar da bu biçimde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazırdır. Soğanı yemeklik şekilde doğrayıp, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağında kavrulur.

Salçayı koyun. Bulgur ve pirinci koyup 1.5 çay bardağı kadar su koyun. Suyunu çektiği zaman ince doğranmış olan maydanoz, tuz, karabiber ve reyhanı koyun. Bağırsakların yağlı bölümü, doldurulduğu zaman içte kalacak biçimde doldurulmalı. Bağırsağın uç kısmını baş parmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin. İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınız yardımı ile bağırsakları bir taraftan doldurup, diğer taraftan içe doğru iteleyin. Aslında oldukça kolay bir iştir. Bir kere görmek, yapabilmeniz için yeterli olacaktır. Bumbar dolmasını düdüklü tencereye koyup, üstüne sıcak su koyun. Düdük ötmeye başlamasının ardından 45 dakika kadar pişirin. Pişen mumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kırmızı biber serpip, bir iki kadar daha çevirin. Dilimleyerek servis yapın.

Mumbar Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6