Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması

Kuru dolma, özellikle Gaziantep yöresinde meşhur olan bir yemektir. Ancak tüm Anadolu'da yapılış şekli neredeyse aynıdır. Genellikle etli olarak yapılan kuru dolmayı, etsiz de tercih edebilirsiniz. Fakat pek çok kez deneyip çok memnun kaldığım etli kuru biber dolması tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Etli Kuru Biber Dolması İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • Bir düzine kuru biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • Kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı

Etli Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak biberlerimizi kaynayan suda biraz yumuşayana kadar haşlıyoruz. Daha sonra soğuması için biraz dinlendiriyoruz. Bu arada iç harcı hazırlıyoruz. Pirinci ve bulguru yıkayıp geniş bir kaseye boşaltıyoruz. Salçayı da ekleyip iyice harmanlıyoruz. Daha sonra, kuru soğan ve maydanozu ince ince kıyıp karışıma ekliyoruz. Baharatları da ekledikten sonra biberlerimizi dolduruyoruz. Üzerlerini ince bir dilim domatesle kapatıyoruz. Tencereye dizdiğimiz kuru biber dolmalarının üzerine tereyağını koyuyoruz. Üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekledikten sonra, ilk olarak harlı ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. Daha sonra en kısık ayara alıp 40-45 dakika pişiriyoruz. Daha sonra servise hazır hale gelir.

Ekstra Bilgiler

Etli kuru biber dolması, yanında yoğurt veya ayran ile servis edilebilir. Ayrıca, bu tarifte kullanılan dolma biberleri, kuru patlıcan veya kuru kabak ile de değiştirebilirsiniz. İç harcına ek olarak kuş üzümü veya çam fıstığı gibi malzemeler de eklenerek farklı lezzetler elde edilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Haktan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

İlk kez kuru biber dolması yapacağım, biberleri haşlarken ne kadar süre tutmam gerektiğini tam olarak anlayamadım. Yumuşayana kadar dediniz ama bu yaklaşık kaç dakika sürer?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Haktan,

Kuru biber dolması yaparken biberleri haşlama süresi genellikle 5-10 dakika arasında değişir. Biberlerin yumuşadığını anlamak için bir çatal ya da bıçak yardımıyla kontrol edebilirsin. Biberler çatal ya da bıçak kolayca batıyorsa yeterince yumuşamış demektir. Fazla haşlamamaya dikkat et, çünkü çok yumuşarlarsa dolma yaparken yırtılabilirler. ޞimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri