Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma

Orta Doğu ve ülkemizin Güneydoğu ile Güney mutfağında oldukça önemli bir yer tutan bulgur, insanlık tarafından bilinen ilk taneli, besleyici bir lezzettir. İsrailoğulları, Hititler ve Babiller, milattan 4000 yıl önce bulgur kullanmıştır. Milattan sonra Mısırlılar da bulguru kullanmıştır. Bulgura, İsrailler DAGAN, Orta Doğu'da Arı Sah, Romalılar Cerealıs ve taneli yiyecek olarak tarif edilmektedir. Bulgur, antik çağ döneminde Boulgur, Burghoul, Burghul ve Balgour olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise Türkçe ismi bulgurdur. Özellikle ülkemizde Kilis yöresine özgü bir yemek türüdür bulgurlu dolma. Ayrıca bulgur; vitamin, demir, lif, magnezyum ve protein açısından zengindir. Şimdi sizlere bulgurlu dolma için gerekli olan malzemeler ve yapılışından bahsedelim.

Bulgurlu Dolma İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 10 adet taze dolmalık biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 su bardağı dolmalık bulgur
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
  • 4 su bardağı su

Bulgurlu Dolma Nasıl Yapılır?

Bulgurlu dolma yapmak için önceden hazırlanan dolmalık biberleri yıkarız. Daha sonra dolmalık biberlerin saplı olan kısımlarını elimiz ile bastırarak kırar ve temizleriz. Temizlemiş olduğumuz dolmalık biberleri bir kenara koyarız ve iç harcı için harekete geçeriz. Genişçe bir tepsi içerisine bulgurları koyarız ve üzerine hazırlamış olduğumuz tuz, karabiber, pul biberi ilave ederiz. Daha sonra bulgurlu dolma için aldığımız maydanozu ince ince kıyarak tepsi içerisine ilave ederiz. Son olarak sarımsağı da küçük şekilde doğrarız ve onu da tepsi içerisine alarak bulgurlu dolma harcımızı beklemeye alırız. Daha sonra bulgurlu dolma için ocak üzerine bir tava alırız ve içerisine sıvı yağ, küp küp doğradığımız kuru soğanı koyar ve üzerine domates ve biber salçamızı da ilave ederek kısık ateşte 5 dakika kadar kavururuz. Kavrulan malzemelerimizi ocaktan alarak tepsi içerisinde hazırlamış olduğumuz bulgurlu harcımızın üzerine dökerek güzelce karıştırırız ve bulgurlu dolma için harcımız hazırdır. Hazırlamış olduğumuz harcımızı önceden temizlediğimiz dolmalık biberlerin içerisine kaşık yardımı ile doldururuz ve üzerlerine pişerken dağılmasın diye domates dilimleri ile kapatarak tenceremize sırası ile dizeriz. Hazırlanan bulgurlu dolmaların üzerine yeteri kadar tuz ilave ederek suyunu da ekleriz ve tenceremizi ocak üzerine alırız. Kısık ateşte yaklaşık olarak 30 dakika pişiririz. Bulgurlu dolmamız servise hazırdır. İsteğe bağlı olarak sıcak veya soğuk servis edebiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri