Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Bağırsak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bağırsak Dolması

Bağırsak dolması, ülkemizde çok sevilen ve birçok yörede tüketilen geleneksel yiyeceklerden biridir. Asıl adı bumbar olan bu yemek, bazı yörelerde mumbar olarak da bilinir. Son derece emek isteyen bu yemeği seven insanlar kadar sevmeyenler de bulunur. Çünkü bu dolma, koyun ya da sığırın bağırsaklarından yapılan bir yemektir. Bu nedenle bağırsak dolmasını yapacak kişinin bağırsakları çok iyi temizlemesi gerekir. Güvenle yiyebilmeniz için bu yemeği güvendiğiniz kişilerin yapması önemlidir. Aksi takdirde, kötü kokular hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlar sık karşılaşılan problemlerdir.

Bağırsak dolması yapmadan önce bazı insanlar bağırsakların tersini çevirip kireç ile yakarak temizlerler. Yıkarken kireç içerisine basılan bağırsaklar iyice yumuşar ve kireçten çıkararak bıçak ile sıyırırlar. En son temiz su ile yıkanarak tamamen temizlenmiş olur. Sizler de yaparken bu şekilde temizlerseniz hem hijyen açısından hem de lezzet açısından herhangi bir problem yaşamazsınız. Ayrıca belirtmek gerekir ki bağırsak dolmasının içerisinde yüksek miktarda protein bulunur, bu da büyük bir enerji kaynağı olur.

Bağırsak Dolması Malzemeleri

  • Üç takım koyun bağırsağı
  • 400 gram kıyma
  • Üç su bardağı pirinç
  • Dört adet kuru soğan
  • Bir demet maydanoz
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki adet domates
  • Makara ipliği
  • Sirke
  • Kalın tuz
  • Limon suyu

Bağırsak Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bağırsakları kaba olarak iyice temizleyin. Temizleme işlemlerini çok titiz yapmanız sağlığınız için çok önemlidir. Daha sonra bağırsakları musluğa takın ve suyu açın. Böylece içerisindeki pislikler de temizlenecektir. Daha sonra bağırsakların ters yüzeyini çevirin ve bıçak ile bağırsaklara zarar vermeden içerisini de bol bol temizleyin ve 1 saat ya da 2 saat su içerisinde bekletin. Daha sonra su içerisine limonu, sirkeyi ve tuzu ekleyin ve bu su içerisinde bağırsakları içli dışlı temizleyin ve bol bol yıkayın. En son iç yüzey dışta olacak şekilde yıkayın ve öylece bırakın.

İsterseniz bağırsakları bir süre daha sirkeli su içerisinde bekleterek daha dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra iç harcı hazırlayalım. Bunun için öncelikle soğanları yemeklik bir şekilde oldukça küçük olacak şekilde doğrayın ya da rendeleyin. Daha sonra domatesleri ayrı bir kaba rendeleyin. Bu işlem sonrasında maydanozları ince ince kıydıktan sonra karabiber, tuz ve pirinç ile karıştırarak dolmanın içini hazırlayın. İyice karıştırdıktan sonra artık dolma içi hazırdır.

Şimdi sıra bağırsak dolmasını hazırlamaya geldi. Bağırsağın içerisine parmak yardımı ile iç harcı doldurun. Uzunca bir yapıda olacaktır. İstediğiniz uzunluklarda makara ipi ile bağlayarak bir bağırsak uzunluğunu 4-5 porsiyon haline getirebilirsiniz. Tüm bağırsakların içini doldurarak ağzını iple kapattıktan sonra tencere içerisine dolmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve pişmesi için ocağa koyun. Bu bağırsaklar genellikle 1 saat boyunca pişer. Bir saat sonra kısık ateşte bir süre daha pişirin. Böylece bağırsak dolması hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri