Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma, Yöresel tatları ile meşhur olan Antep sofrasının lezzetli yemeklerinden biri de kuru dolma yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen ve yapılışı da kolay olan Antep usulü kuru dolma tarifi şu şekildedir;

Antep Usulü Kuru Dolma Malzemeleri
  • Bir dizi kuru patlıcan
  • Bir dizi kuru biber
  • 500 gram yarım yağlı kıyma
  • 2 adet yemeklik büyük boy soğan
  • 5 adet ezilmiş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/ 2 su bardağı bulgur
  • 2 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 çorba kaşığı tepeleme acı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı tepeleme erik ekşisi
  • 1 çorba kaşı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı nane
Dolmanın Sosu için
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 4 çorba kaşığı sıvı yap
  • Bir miktar sıcak su
Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Kuru dolma yapımına öncelikle kuru patlıcan ve biberi haşlamakla başlayın. Öncelikle geniş bir tencerenin içine bir miktar su koyun ve kaynatın. Diğer taraftan ise başka bir tencerenin ya da geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun. Kaynayan tencerenin içine kurutulmuş biber ve patlıcanları koyun ve haşlayın. Yaklaşık 2-3 dakika haşlandıktan sonra biber ve patlıcanları süzgeç yardımıyla çıkararak hazırladığınız soğuk suyun içine koyun. Patlıcan ve biberler soğuyunca suyunu süzün ve ayrı bir kabın içerisine alın. Bu işlemi tamamladıktan sonra kuru dolma yapımı için kullanacağınız iç harcı yapmaya başlayın. İç harcı için pirinçleri temizce yıkayın. Pirinçleri yaklaşık 30-45 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Pirinçler süzülürken diğer taraftan soğanları ve sarımsakları temizleyerek küçük küçük doğrayın. Derin bir kabın içerisinde pirinçleri, soğanı, kıymayı, yağını, tuzunu, salçasını, sarımsakları, erik ekşisini, sumak ve baharatlarını iyice karıştırın. İç harcını da hazırladıktan sonra haşladığınız biberleri ve patlıcanların içine iç harcı doldurun ve dağılmaması için ağızlarını sıkarak yapıştırın. Biber ve patlıcanların içine çok fazla iç harç koymayın pişerken dağılabilir. Bütün patlıcan biberlere aynı işlemi uyguladıktan sonra doldurduğunuz biber ve patlıcanları altına kemikli et konulmuş tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra sosunu hazırlamaya başlayın. Dizme işlemi bittikten sonra sosu için derin bir kabın içine yağı koyun ve üzerine salçayı ilave ederek karıştırın. Daha sonra üzerine biraz ılık su ekleyerek salçayı ezin ve dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Daha sonra dolmaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ekleyin. Kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirin. Piştikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Antep Usulü Kuru Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6