Antep Usulü Kuru Dolma Yöresel tatları ile meşhur olan Antep sofrasının lezzetli yemeklerinden biri de kuru dolma yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen ve yapılışı da kolay olan Antep usulü kuru dolma tarifi şu şekildedir: Antep Usulü Kuru Dolma Malzemeleri
Dolmanın Sosu İçin
Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Kuru dolma yapımına öncelikle kuru patlıcan ve biberleri haşlamakla başlayın. Geniş bir tencereye bir miktar su koyun ve kaynatın. Diğer tarafta başka bir tencerenin veya geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun. Kaynayan tencereye kurutulmuş biber ve patlıcanları koyun ve haşlayın. Yaklaşık 2-3 dakika haşlandıktan sonra biber ve patlıcanları süzgeç yardımıyla çıkararak hazırladığınız soğuk suyun içine koyun. Patlıcan ve biberler soğuyunca suyunu süzün ve ayrı bir kaba alın. Bu işlemi tamamladıktan sonra kuru dolma yapımı için kullanacağınız iç harcı yapmaya başlayın. İç harcı için pirinçleri temizce yıkayın. Pirinçleri yaklaşık 30-45 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Pirinçler süzülürken diğer taraftan soğanları ve sarımsakları temizleyerek küçük küçük doğrayın. Derin bir kabın içerisinde pirinçleri, soğanı, kıymayı, yağı, tuzunu, salçasını, sarımsakları, erik ekşisini, sumak ve baharatlarını iyice karıştırın. İç harcını hazırladıktan sonra haşladığınız biberlerin ve patlıcanların içine iç harcı doldurun ve dağılmaması için ağızlarını sıkarak kapatın. Biber ve patlıcanların içine çok fazla iç harç koymayın; pişerken dağılabilirler. Bütün patlıcan ve biberlere aynı işlemi uyguladıktan sonra doldurduğunuz biber ve patlıcanları altına kemikli et konulmuş tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra sosunu hazırlamaya başlayın. Sosu için derin bir kabın içine yağı koyun ve üzerine salçayı ilave ederek karıştırın. Daha sonra üzerine biraz ılık su ekleyerek salçayı ezin ve dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Dolmaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edin. Kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirin. Dolmalar piştikten sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Öktemer
23 Temmuz 2024 SalıBu tarifi denemek istiyorum ama patlıcan ve biberleri haşlarken tam olarak ne kadar süre beklemem gerekiyor? Ayrıca, biber ve patlıcanların içine iç harç koyarken ne kadar dolu olmalı, fazla koyarsam pişerken dağılma riski var mı?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Öktemer,
Patlıcan ve biberleri haşlarken patlıcanları 8-10 dakika, biberleri ise 5-7 dakika haşlaman yeterli olacaktır. Bu süreler patlıcan ve biberlerin yumuşaması için yeterlidir ancak fazla haşlamamaya dikkat et, çünkü çok yumuşarlarsa dağılabilirler.
İç harç koyarken dolmalıkların çok fazla dolu olmamasına dikkat etmelisin. Çünkü pişerken iç harç genellikle genleşir ve dolmalıkların dağılma riski olabilir. Yaklaşık olarak dolmalıkların üst kısmında biraz boşluk bırakmak iyi olur.
Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!