Kaburga Dolması Kaburga dolması yapmak biraz zahmet ve beceri gerektirir. Lezzetiyle dillerden düşmeyen kaburga dolması, yörelere göre farklı isimlerle anılabilir. Kaburga dolmasının yapılışı aşağıdaki gibidir: Kaburga Dolması Malzemeleri
Et Marinesi
Kaburga Dolması Nasıl Yapılır? Kaburga dolmasının yapımına ilk olarak etleri marine ederek başlayın. Etin marinesi için kimyonu, tuzu, soğanı, yoğurdu, karabiberi ve zeytinyağını bir robotun içinde iyice karıştırın. Kaburganın bir tarafını kemik ile et arasına, etin kenarlarını kemikten ayırmadan bir bıçak yardımıyla bir cep açın. Kesme işlemini dikkatlice yaparken etin kenarlarını kemikten ayırmamaya özen göstermelisiniz. Hazırladığınız et marinesi ile etin tüm dış yüzeyini tamamen kaplayın. Etin her yerine eşit şekilde dağıldığından emin olun. Daha sonra dinlenmesi için buzdolabına bırakın. Marine edilmiş kaburga buzdolabında dinlenirken siz de iç malzemesini hazırlayın. İç malzemesi için bir tavanın içine 3 çorba kaşığı tereyağını koyun ve eritin. Eriyen yağa 1 adet küp küp doğranmış soğanları ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince bademleri ekleyerek kavurmaya devam edin. Eğer bademlerin daha kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, bademleri önceden kavurun. Daha sonra baharatları ekleyin ve baharatlarla 4-5 dakika daha kavurun. Daha sonra pirinci ilave ederek kavurma işlemine devam edin. Pirinçler tane tane olana kadar kavurun. Pirinçler de kavrulduktan sonra sıcak et suyunu ekleyin ve 15 dakika malzemeleri pişirin. Pişme işlemi devam ederken buzdolabında dinlenen eti çıkarın. Bıçak yardımıyla açtığınız cebin içini tuzlayın. Daha sonra hazırladığınız pilavı doldurun. Aşırı doldurmamaya özen gösterin; çok dolarsa pişme esnasında patlayabilir. Doldurma işlemi bittikten sonra etin açık kalan kenarlarını bir iğne ve fırın ipi ile dikin. Kenarlarda açık yer kalmamasına özen gösterin. Daha sonra kısık ateşte 3 çorba kaşığı tereyağını bir tencerenin içinde eritin. Eriyen tereyağını kaburganın önce etli tarafına, ardından diğer yüzeyine sürerek soteleyin. Soteleme işlemi bittikten sonra tencerenin dibine 2 su bardağı et suyu ekleyin ve kapağını kapatarak bir saat bir tarafını, bir saat da diğer tarafını pişirin. Etler piştiğinde servis yapabilirsiniz. Servis yaparken dikişleri ve kemikleri çıkarın. Afiyet olsun. |
Yarıdil
12 Temmuz 2024 CumaKaburga dolması yaparken kaburganın kemiğiyle et arasına cep açma işlemini yaparken zorlandım, acaba başka bir yöntem var mı? Ayrıca etin marine olması için buzdolabında ne kadar bekletmeliyim? Bu süreyi kısacaın bir yolu var mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Yarıdil,
Kaburga dolması yaparken et ile kemiğin arasına cep açma işlemi gerçekten zor olabilir. Bu işlemi kolaylaştırmak için keskin ve ince bir bıçak kullanmanı tavsiye ederim. Ayrıca, etin biraz dondurulması da işlemi kolaylaştırabilir; bu sayede et daha sert olacağı için bıçakla çalışmak daha kolay olabilir.
Marine süresi konusunda ise etin iyice marine olması için genellikle buzdolabında en az 4-6 saat bekletmek gereklidir. Ancak, zamanınız kısa ise, etin üzerine marine sosunu iyice yedirdikten sonra vakumlu poşetler kullanarak bu süreyi 1 saate kadar indirebilirsiniz. Vakum, sosun ete daha hızlı nüfuz etmesine yardımcı olur.
Umarım bu yöntemler işinize yarar. Kolay gelsin!