Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı lahana dolması, lahana dolması bitlis yöresine özgü bir dolmadır, fakat bütün bölgelerimizde ve herkesin severek yediği bir dolma çeşididir. Bazılarına lahana dolması yapmak zor gelir, oysa yaprakları güzelce ayırıp haşlarsanız oldukça kolaydır. Üstelik lahana dolması yaparken yaprakların iki tartafını kapatmanızada gerek yoktur. Lahana dolması yapmanın özelliği içini kararında koymaktır, bütün dolmalarda olduğu gibi.

Kıymalı lahana dolması için malzemeler
  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 tane orta boy sarmalık lahana
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 2 su bardağı pirinç
  • Biraz tuz, karabiber, kimyon, pul biber
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
Kıymalı lahana dolması nasıl yapılır?

İlk önce lahanayı yıkayarak dörde bölüyoruz ve bir orta boy tencereye yarıya kadar su koyarak kaynatıyoruz, kaynayan suya lahanaları atarak su tekrar kaynamaya başladıktan sonra beş dakika kadar haşlıyoruz, lahanaları haşlarken çok haşlanıp ezilmemesine dikkat etmemiz lazım. Haşlanan lahanaları süzgece çıkararak üzerinden soğuk su gezdiriyor ve kenarda suyun süzülmesini, soğumasını bekliyoruz. Bir taraftan pirinci iyice yıkayarak bir tepsiye koyalım, üzerine kıymayı, ince ince doğradığımız maydanozu, kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesi, ince ince doğradığımız soğanı ilave edelim, daha sonra ağız tadınıza göre tuz, karabibeber, kimyonu, pul biberi ve sıvı yağı ekleyelim iyice karıştıralım. Haşlamış olduğumuz lahana yapraklarını tek tek ayırarak avuç içi büyüklüğünde damarları enine gelecek şekilde keselim ve kalın damar kısımlarını çıkaralım, çıkardığımız kalın damarlı kısımları tencerenin dibine dizelim. Ardından kesip hazırladığımız lahanaların orta kısımlarına hazırladığımız iç harcından koyarak saralım ve tencereye dizelim, sardığımız lahana dolmalarımızın üzerini kapatacak kadar su ilave edelim ve ocağa alalm kaynadıktan sonra orta ateşe alarak 20-25 dakika pişirelim, piştikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakalım kıymalı lahana dolması servise hazır olmuştur.

Afiyet olsun.

Kıymalı Lahana Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Arap Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6