Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması

Kıymalı lahana dolması, Türk mutfağının sevilen ve yaygın olarak tüketilen bir yemeğidir. Bu lezzetli dolma, özellikle Bitlis yöresine özgü bir tarif olarak bilinse de, ülkemizin dört bir yanında sevilerek yapılır ve tüketilir. Lahana dolması yapımı bazılarına zor gibi gelse de, doğru teknikler kullanıldığında oldukça kolay ve keyifli bir süreçtir. Lahana yapraklarını düzgünce ayırıp haşladığınızda, dolma sarmak çok daha pratik hale gelir. Ayrıca, lahananın iki tarafını kapatma zorunluluğu da yoktur; iç harcının doğru oranda yerleştirilmesi yeterlidir.

Kıymalı Lahana Dolması İçin Malzemeler

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy sarmalık lahana
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • Yarım bağ maydanoz
  • 2 su bardağı pirinç
  • Biraz tuz, karabiber, kimyon, pul biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Kıymalı Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak lahanayı yıkayıp dörde bölün ve orta boy bir tencereye yarıya kadar su koyarak kaynatın. Kaynayan suya lahana parçalarını ekleyip su tekrar kaynamaya başladığında yaklaşık beş dakika kadar haşlayın. Lahanaların fazla haşlanıp ezilmemesine dikkat edin. Haşlanan lahanaları süzgece çıkararak üzerine soğuk su gezdirin ve kenarda suyun süzülmesini, soğumasını bekleyin.

Bir taraftan pirinci iyice yıkayarak bir tepsiye koyun. Üzerine kıymayı, ince ince doğradığınız maydanozu, kabuklarını soyup küçük küçük doğradığınız domatesi, ince doğradığınız soğanı ekleyin. Daha sonra damak tadınıza göre tuz, karabiber, kimyon, pul biber ve sıvı yağı ilave edin ve karışımı iyice harmanlayın.

Haşlanmış lahana yapraklarını tek tek ayırarak avuç içi büyüklüğünde, damarları enine gelecek şekilde kesin ve kalın damar kısımlarını çıkarın. Çıkardığınız kalın damar kısımlarını tencerenin dibine dizin. Ardından hazırladığınız lahana yapraklarının orta kısımlarına iç harcından koyarak sarın ve tencereye dizin. Sardığınız lahana dolmalarının üzerini kapatacak kadar su ekleyin ve ocağa alın. Kaynadıktan sonra orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Piştikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın. Kıymalı lahana dolmanız servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Dolması Tarifi Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri