Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması, Dolmayı etsiz tercih ettiğim için zeytinyağlı olarak pırasayı sarmayı istedim. Pırasa dolmasına zeytinyağının daha çok yakıştığını düşünüyorum. Ancak siz dilerseniz etli yaparken zeytinyağı yerine tereyağını kullanabilirsiniz.

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Malzemeleri
  • 3 adet pırasa
İç harcı için
  • 1.5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı sıcak kaynamış su
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı iyotlu tuz
  • 1 çay kaşığı ucu kadar karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
Üzeri için
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı kaynamış sıcak su
  • Limon dilimleri
  • 1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Pırasa Dolması için, Öncelikle pırasaları sirkeli suda iyice bekleterek temizleyip yıkayın. Daha sonra 4 parmak kalınlığında kesin. Pırasaların beyaz kısımlarını yarısından ortasına kadar kesin ancak dağılmaması için tamamen kesmeyin. Geniş bir tencereye su koyup ocağın üzerinde pırasaları fazla eritmeden yarım haşlayalım. Sarmalık olacak kadar haşlayıp sonra çıkarın ve süzün. Haşladığınız esnada pırasaların bazılarının iç zarları ayrılmış bazılarının ayrılmamış olur. Bunları ayırın. Sardığınızda ve piştiğinde hoş olmuyor.

Geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak ocağın altını yakın ve içine zeytinyağını dökün. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük yemeklik doğrayıp ateşte hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Hafif pembeleştikten sonra salçaları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçleri bir yerde ayıklayıp musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Daha sonra tencerenin içine ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra baharatlarını ekleyip karıştırın.

Suyunu ekleyerek ocağın altını kısın. İç harç demlenerek pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. İç harcı biraz ılıklaşınca haşlanan pırasalar ile iç harçtan bir çay kaşığı alarak sarın. Sarılamayan pırasaları tencerenin en altına dizin. Üzerine sardığınız pırasalı dolmaları dizin. Dolmaları da sık sık içleri açılmayacak şekilde dizin. En üste limon dilimlerini koyun. Eğer pırasa yaprakları kalırsa en üste de pırasa yapraklarını koyabilirsiniz. Sıcak su, salça, zeytinyağı ve tuzu bir kap içinde karıştırarak pırasalı dolmaların üzerine dökün. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak ocağın üzerine alıp altını açın. Pırasalı dolmaların suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, suyu kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak pişirin. Yaklaşık 30 dakikaya kadar pırasalı dolmalar pişecektir. Pırasalı dolmalar piştikten sonra ilk sıcağı gittikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6