Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pırasa Dolması

Zeytinyağlı pırasa dolması, Türk mutfağının lezzetli ve sağlıklı yemeklerinden biridir. Etsiz tercih edenler için mükemmel bir alternatiftir ve zeytinyağının lezzeti dolmaya ayrı bir tat katar. Ancak, etli yapmak isteyenler tereyağı kullanarak bu tarifi kendi damak zevklerine göre uyarlayabilirler.

Malzemeler

  • 3 adet pırasa
İç Harcı İçin

  • 1.5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı sıcak kaynamış su
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı iyotlu tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
Üzeri İçin

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı kaynamış sıcak su
  • Limon dilimleri
  • 1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle pırasaları sirkeli suda bekleterek iyice temizleyip yıkayın. Daha sonra pırasaları 4 parmak kalınlığında kesin. Pırasaların beyaz kısımlarını yarısından ortasına kadar kesin ancak tamamen kesmeyin, dağılmamaları için dikkat edin. Geniş bir tencereye su koyup pırasaları fazla eritmeden yarım haşlayın. Sarmalık olacak kadar haşladıktan sonra çıkarın ve süzün. Haşlama sırasında pırasaların bazı zarları ayrılabilir, bunları ayırın çünkü sardığınızda ve piştiğinde hoş olmayacaktır.

Geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak zeytinyağını ekleyin ve ocağın altını yakın. Kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük yemeklik doğrayıp ateşte hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Hafif pembeleştikten sonra salçaları ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinçleri ayıklayıp yıkayın ve süzün. Daha sonra tencereye ekleyerek karıştırmaya devam edin. Baharatları da ekleyip karıştırın.

Suyunu ekleyerek ocağın altını kısın ve iç harcın demlenerek pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. İç harcı biraz ılıklaştıktan sonra haşlanan pırasalar ile iç harçtan bir çay kaşığı alarak sarın. Sarılamayan pırasaları tencerenin en altına dizin. Üzerine sardığınız pırasalı dolmaları dizin. Dolmaları sık sık dizin ki içleri açılmasın. En üste limon dilimlerini yerleştirin. Eğer pırasa yaprakları kalırsa, en üste de pırasa yapraklarını koyabilirsiniz. Sıcak su, salça, zeytinyağı ve tuzu bir kap içinde karıştırarak pırasalı dolmaların üzerine dökün. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak ocağın üzerine alın ve altını açın. Pırasalı dolmaların suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, suyu kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Pırasalı dolmalar piştikten sonra ilk sıcaklığı geçince sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özaktuğ

11 Temmuz 2024 Perşembe

Pırasaları haşlarken tamamen dağılmaması için nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor? Haşlama işlemi sırasında pırasaların zarlarının ayrılması normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özaktuğ, pırasaları haşlarken tamamen dağılmaması için dikkat etmen gereken birkaç püf noktası var. Öncelikle, pırasaları eşit boyutlarda kesmeye özen göster, böylece hepsi aynı sürede pişer. Haşlama suyuna bir tutam tuz ve bir miktar limon suyu eklemek pırasaların dağılmasını engelleyebilir. Haşlama süresini kısa tutarak ve pırasaların diri kalmasına dikkat ederek dağılmalarını önleyebilirsin. Ayrıca, pırasaları kaynar sudan aldıktan sonra hemen soğuk suya batırmak da pişme işlemine son verir ve dağılmayı azaltır. Pırasaların zarlarının ayrılması bazen normal olabilir, bu konuda endişelenmene gerek yok. Umarım bu ipuçları işine yarar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer?

Güncel

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Dolması Tarifi ve Malzemeleri