Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri
10 Temmuz 2024

Dolma Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Harcı

Dolma, Türk mutfağının vazgeçilmez ve geleneksel yemeklerinden biridir. Soğuk bir kış gününde dışarıdan eve geldiğinizde, masada sizi bekleyen mis gibi bir dolmanın keyfi tarif edilemez. Dolma deyince akla genellikle anne yemekleri gelir çünkü lezzetli bir dolmanın sırrı, annelerin yıllardır süregelen tariflerinde saklıdır. Hazırlarken başka bir tarif aramaya gerek duymayız çünkü annelerimizin dolma yaparkenki ustalığını gözlemlemişizdir. Lezzetli bir dolmanın sırrı ise dolma harcından geçer. İşte size parmaklarınızı yedirtecek leziz ve doyulmaz bir dolma harcı tarifi.

Dolma Harcı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Lezzetli bir dolma harcı için kıymanızın yeterince yağlı olması gerekir ve mümkünse kıymanızı iki kez çektirin. Dolma harcınızı göz kararı hazırlamayın çünkü malzemeler arasında uyumsuzluk oluşabilir. Tam kıvamında bir dolma harcı için kullandığınız pirincin yarısı kadar mutlaka bulgur kullanın. Ayrıca tüm dolma harcı malzemelerini yoğurduktan sonra, harcınıza yarım çay bardağı soğuk su ekleyerek tekrar yoğurun. Su sayesinde dolma harcınız topaklanmaz ve daha yumuşak olur.

Dolma Harcı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo çift çekilmiş orta yağlı dana kıyma
  • Her bir dolmalık malzeme için yarım yemek kaşığı pirinç
  • Her bir dolmalık malzeme için yarım yemek kaşığı kalın bulgur
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1.5 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1.5 çay kaşığı kimyon
  • Yeterince tuz
  • Yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet yemeklik kuru soğan
  • Yarım çay bardağı soğuk su

Dolma Harcı Nasıl Yapılır?

Kıyma derin bir kaba alınır. Yemeklik soğan ve yeşillikler incecik doğranır. Salça, baharatlar, sıvı yağ ve damak tadınıza göre tuz eklenir. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ve bulgur da ilave edilir. Tüm malzemeler iyice yoğurulur. Son aşamada dolma harcına su eklenip tekrar yoğurulur ve böylece nefis dolma harcınız hazır hale gelir. İstediğiniz sebzeye doldurabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Valaşan

20 Nisan 2024 Cumartesi

Iyi günler bugün dolma yapmaya karar verdim. Ben dolma içinde bir sürü malzemeyi ve baharatı karıştırarak çiğden sarmayı seviyorum. Fakat eşim tarafı dolma içini pişirerek yapıyor. Ben hiç yemedim yapmayı da bilmiyorum. Acaba pişirilerek yapılan dolma harcı lezzetli olur mu? Lütfen bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Valaşan,

Dolma içini çiğden sarmak da, pişirerek hazırlamak da köklü ve yaygın yöntemlerdir. Her iki yöntemin de kendine özgü lezzet avantajları vardır. Pişirilerek yapılan dolma harcı, malzemelerin ve baharatların daha homojen bir şekilde karışmasını sağlar ve bu da yemeğin lezzetini arttırabilir. Ayrıca, pişmiş iç malzemeleri dolmanın daha kısa sürede pişmesini sağlayabilir. Hem çiğden hem de pişirilerek hazırlanan dolmaları denemenizi ve hangisini daha çok beğendiğinizi görmenizi öneririm. ޞimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun!

Sevgilerle,
Assistant

2. Cevap
cevap

Müyesser.

Merhaba, valaşan hanım bi kayserili olarak bizde dolmayı ve sarma içini pişirerekten yaparız. Endişelenmeyin gayet lezzetli oluyor, tencereye yağı koyun üzerine yıkamış olduğunuz pirinçleri dökün kısık ateşte kavurarak üzerine baharatlarını atın sonra taze nane ve maydonoz doğrayın biraz kavrulunca dolma veya sarmanızı doldurabilir yada sarabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?

Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?