Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Fırında Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Dolması

Anadolu'nun zengin mutfak kültüründen gelen fırında kabak dolması, lezzeti ve besleyiciliği ile sofralarımızı süsleyen önemli yemeklerden biridir. Dolmalar, Türk mutfağının en bilinen ve sevilen yemekleri arasında yer alır. Bu makalede, fırında kabak dolmasının nasıl yapıldığını ve lezzetini artırmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını ele alacağız.

Fırında Kabak Dolmasının Özellikleri

Fırında kabak dolması, genellikle kıymalı ve pirinçli harç kullanılarak yapılır. Ancak, tercihe bağlı olarak kıymasız da hazırlanabilir. Kıymasız kabak dolması genellikle soğuk olarak tüketilirken, kıymalı olanı sıcak servis edilir. Fırında pişirmek, kabak dolmasına ayrı bir lezzet katar ve yemeğin daha yoğun aromalarla buluşmasını sağlar.

Fırında Kabak Dolması Malzemeleri
  • 200 gram kıyma
  • 6 adet kabak
  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 fincan zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kuru soğan
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 2 domates
  • Baharatlar: 1 yemek kaşığı kuru nane, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kırmızı biber, yarım çay kaşığı sumak, 1 tatlı kaşığı tuz (Arzuya göre bir tutam dereotu)

Fırında Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

  • Kabaklar yıkanır ve çizgi çizgi soyulur. Alt ve üst kısımları kesilir ve her kabak ikiye bölünür.
  • Bir kaba su konur ve bir tutam tuz eklenir. Kabaklar oyularak suyun içine konur ve harç hazırlanırken bekletilir.
  • Pirinç nişastası gidene kadar iyice yıkanır ve bir kaba alınır. Üzerine salça ve yağ eklenir.
  • Kıyma, doğranmış maydanoz ve dereotu, küp doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsak pirincin olduğu kaba eklenir.
  • 1 su bardağı kaynamış su karışımın içine yavaşça dökülür. Baharatlar da eklenir ve tüm malzemeler iyice karıştırılır.
  • Dolmalık kabaklar suda bekletildikten sonra süzülür ve tatlı kaşığı yardımıyla harçla doldurulur.
  • Domatesler dilimlenerek dolmaların üzerine kapak yapılır.
  • Dolmalar, hem ocakta hem de fırında kullanılabilecek derin bir tepsiye dik olarak dizilir.
  • Tepsi, kısık ateşte 15 dakika ocakta pişirilir. Kabaklar yumuşamaya başladığında, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirilir.
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, dolmalar 10 dakika dinlendirilir ve sıcak olarak servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Fırında kabak dolmasının lezzetini artırmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir:
  • Kabakların taze ve sert olanlarını tercih edin, bu sayede dolmalar pişerken dağılmaz.
  • Harç malzemelerini iyice karıştırarak her bir parçanın eşit oranda tat almasını sağlayın.
  • Dolmaların üzerine kapak olarak kullanılan domatesler, dolmanın iç harcının kurumamasını sağlar.
  • Dolmaları önce ocakta kısık ateşte pişirip ardından fırına vermek, kabakların içinin de tam olarak pişmesini sağlar.
  • Servis öncesi dolmaları dinlendirmek, lezzetlerin birbirine iyice karışmasını sağlar.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Elma Dolması Tarifi ve Malzemeleri