Kuzu Dolma Kuzu dolma, geleneksel Türk mutfağının önemli ve özel yemeklerinden biridir. Hazırlanması oldukça zahmetli olan bu yemek, genellikle büyük davetlerde ve özel günlerde tercih edilir. Kuzu dolması, adından da anlaşılacağı gibi kuzudan yapılan bir yemektir ve genellikle on kişilik bir davet için uygundur. Bu yemek, özellikle toplu davetlerde misafirlerinize sunabileceğiniz muhteşem bir lezzettir. Kuzu dolmasını apartman dairesinde yapmak pratik olmadığı için, genellikle açık havada, odun ateşinde pişirilir. Büyük kazanlar ve ateşler yardımıyla yavaş yavaş pişen kuzu dolması, içine doldurulan özel pilav ile de lezzetini artırır. Bu pilav, sıradan pilavlardan çok daha farklı ve lezzetlidir. Özelikle Türkiye'nin doğu kesimlerinde, hayvancılığın yaygın olduğu ve geniş alanların bulunduğu yerlerde kuzu dolma daha sık yapılır. Köy davetlerinde bu yemeğin yapımı oldukça yaygındır. Kuzu dolma yapımına geçmeden önce, bir adet kuzuyu kesip sadece gövdesi kalacak şekilde temizlemelisiniz. Kuzu, tamamen kesilir ve içi boşaltılır. Daha sonra dolma yapımına başlanır. Kuzu Dolma Malzemeleri
Kuzu Dolma Nasıl Yapılır? Adım 1: Temizlenmiş kuzuyu büyük bir tencereye veya kazana yerleştirin. Üzerini tamamen kapatacak şekilde su ekleyin ve ocağı veya odun ateşini yakın. Kuzuyu uzun süre pişirerek eti lime lime olacak hale getirin. Eti ayıklanabilecek hale geldiğinde, ocağın altını kapatabilirsiniz. Bu sırada kuş üzümlerini saplarından ayıklamak için süzgeçte ezin ve soğuk suya koyarak şişmesini sağlayın. Adım 2: Bir tavada tereyağını eritin ve yağ iyice kızınca çam fıstıklarını ekleyin. Fıstıklar sarı renge dönene kadar kavurun. Daha sonra soğanları ve ciğerleri ekleyerek birlikte kavurun. Soğanlar pembeleşene kadar kavurduktan sonra kuzuyu pişirdiğiniz sudan dört bardak, kuş üzümlerinin tamamı ve bir miktar tuzu derin bir tencereye ekleyerek kaynatmaya başlayın. Adım 3: Bu karışım kaynarken pirinçleri temiz bir şekilde yıkayıp süzün. Karışım kaynamaya başladığında pirinçleri ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve ateşi kısın. Pirinç suyu tamamen çekene kadar pişirin. Bu işlem, pilav pişirme işlemine benzer. Adım 4: Artık kuzu dolma yemeğinin zor ve son kısımlarına geliyoruz. Suyunu çekerek pilav haline gelmiş olan pirinçleri tahta kaşık kullanarak iyice karıştırın ve kuzunun karnına doldurun. Daha sonra kuzunun açık yerlerini dikerek pilavın dökülmesini engelleyin. Geniş bir tavada tereyağının kalanını eritin ve kuzunun üzerine soğan suyunu gezdirin. Kuzuyu tavaya yerleştirip iyice kızarana kadar yağ içinde pişirin. Artık kuzu dolma yemeğini servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Kavuşum
12 Temmuz 2024 CumaKuzu dolma yaparken kuzunun içini tamamen boşaltmamız gerektiğinden emin miyiz? Ayrıca, apartman dairesinde bu yemeği yapmanın pratik olmadığını ve odun ateşinde pişirilmesi gerektiğini söylediniz. Şehir içinde bu yemeği yapmanın başka bir yöntemi yok mu?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Kavuşum,
Kuzu dolma yaparken kuzunun içini tamamen boşaltmak gerekmektedir, bu şekilde içerisine doldurulacak malzemeler daha rahat bir şekilde yerleşebilir ve daha dengeli pişer. Apartman dairesinde kuzu dolma yapma konusunda haklısın, odun ateşinde pişirilmesi geleneksel yöntemdir ve lezzeti farklıdır. Ancak şehir içinde de bu yemeği yapabilmek mümkündür. Fırında pişirmek iyi bir alternatiftir. Geniş bir fırın tepsisine koyarak, üzerini folyo ile örterek ve uzun sürede, düşük sıcaklıkta pişirerek benzer bir sonuç elde edebilirsiniz. Ayrıca, İç malzemeyi ve baharatları iyi ayarlayarak fırında da lezzetli bir kuzu dolma yapabilirsiniz.
Umarım bu bilgiler işine yarar.
Sevgiler,