Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması

Ciğer dolması, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Sofraları süsleyen bu eşsiz yemek, kuzu gömleğine doldurulan iç pilav ile hazırlanır. Lezzeti muhteşemdir ve genellikle özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde yapılır. Kuzu ciğerinin körpe olması, yemeğin lezzetini artırır.

Ciğer Dolması Malzemeleri

  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 350 gr kuzu ciğeri
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet koyun gömleği
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 4 dal yeşil soğan
  • Kararında karabiber, kuru nane, tuz

Ciğer Dolması Nasıl Yapılır?

Koyun gömleğini yıkayıp sıcak suda 1-2 saat bekletin. Ciğerin zarını soyup küçük küpler halinde doğrayarak tencereye alın. Ciğerler suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Ayrı bir tencereye sıvı yağ alın. Küp doğranmış soğanı ve fıstıkları ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış pirincin suyunu süzerek ekleyin ve pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin.

Bir su bardağı sıcak suyu, kıyılmış dereotunu, kuş üzümünü, küçük doğranmış yeşil soğanları, ciğerleri, tuzu ve baharatları ekleyip 2-3 dakika daha pişirin. Pirinçler suyunu çekene kadar pişirdikten sonra ateşten alın. Bu arada çözülmüş kuzu gömleğini istediğiniz boyutta kesin. İç harcı doldururken bir kase içine gömleği yerleştirerek malzemeleri doldurun. İç harcı doldurduktan sonra gömleği sarın ve sardığınız taraf alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Fırın kabına 1,5 su bardağı sıcak su ekleyerek 200°C ısıtılmış fırında gömleklerin üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Notlar

  • Ciğer dolması özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde yapılan zorlu bir yemektir.
  • Koyun gömleğini ciğercilerde bulabilirsiniz.
  • Her mevsimde bulunmayabilir.
  • Koyun gömleğini bir gece suda bekletmek daha iyi sonuç verir.
  • Yağlı bir yemek olduğundan yağ miktarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Tuz, baharat ve yeşillik miktarlarını ve çeşitlerini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Gömlekler yağlı olduğundan dikkatli olun.

Kuzu Ciğeri Pişirmenin Püf Noktaları

  • Kuzu ciğeri, ciğerler arasında en lezzetlilerindendir. Ağızda eriyen narin dokusu ve mükemmel lezzeti yakalamak için bazı püf noktalara dikkat etmek şarttır. Bu noktalara dikkat ettiğinizde, istenilen tadı elde etmek oldukça kolay olacaktır.
  • Kuzu ciğerini, hatta hiçbir eti suda bekletmeyin. Bu işlem, kişilere ek olarak iyi temizlenmiş duygusu veriyor olsa bile, etin tüm lezzeti kaçar ve sert bir ciğer oluşmasına neden olur.
  • Aldığınız ciğerin taze olması önemlidir. Bu nedenle, olasılığı yüksek sirkülasyonun sık sık meydana geldiği satış yerlerini tercih edin.
  • Eğer Kurban Bayramı gibi dönemlerde kuzunun kesiliş zamanını biliyorsanız, eve gelen eti belli bir süre bekletmeniz önemlidir. Temizlenen ciğeri, sıcak olmayan fakat dondurucu olmayan bir bölmede 24 saat bekletin. Bu, kuzu etinden rahatsız edici kokuyu yok edecektir.
  • Eğer ciğerin sinirleri bulunuyorsa bunları temizlemelisiniz.
  • Pișirme öncesinde hazırlayacağınız karışıma az bir miktar kişniş ekleyebilirsiniz, bu sayede ciğer kokusu hissedilmeyecektir. Ayrıca; kişniş, kekik, kimyon, karabiber ve kırmızı biberden oluşan bir sos hazırlayabilirsiniz.
  • Pișirme esnasında, ciğere kuyruk yağı ekleyebilirsiniz. Özellikle ciğer şiş şeklinde yapacaksanız, bir sıra ciğer bir sıra yağ şeklinde hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Dolması Kaç Kalori?

Lahana Dolması Kaç Kalori?

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Balık Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri